.Blog/Tippek

Homokos tengerpart

Amikor a családdal tengerparton nyaralsz, nincs idő arra, hogy komolyan elvonulj fotózni, csupán emlékképeket készítünk. Pedig nem is olyan nehéz a nyaralós fotók közé egy-két izgalmas képet is becsempészni.

2022. június 23.

Homokos tengerparton nem csak azért jó nyaralni, mert a kavicsok nem szúrják a talpad, hanem azért is, mert a tenger hullámzása finom mintákat rajzol a homokba. Ezt lefotózni azonban nem is olyan egyszerű feladat, hisz a parton millió ember szaladgál, ráadásul a képen nem látjuk majd viszont azokat a szép formákat, amit élőben láttunk.

Arany óra

Mint szinte bármilyen kép elkészítéséhez, ehhez is jó, ha korán kelünk, konkrétan az a legjobb, ha a napkelte már a parton ér bennünket. Ez három okból is jó lesz. Egyrészt, mert ilyenkor még mindenki az előző esti bulit piheni ki, így üres a tengerpart, másrészt, mert így elcsíped az arany órát, ráadásul ilyenkor még a gyermekeid is szunyálnak, így reggelikészítésre biztos hazaérsz.

Az arany óra közvetlenül napkelte után, tehát miután a nap elérte a horizontot, illetve naplemente előtt egy 15-30 percnyi időszak (minél délebbre megyünk, annál rövidebb).

Ugyan folyamatosan és gyorsan változnak a fényviszonyok, de biztosan a meleg, sárga, narancs fények fognak dominálni. Nézd meg az előző, sziluett fotókról szóló bejegyzést, ahol minden az esti naplemente sárga fényeiben fürdik.

Miért jó hajnalban fotózni?

Ezekben a fényekben hangulatos tájképeket is lőhetünk, de ami engem jobban izgat, hogy a nap alacsony állása miatti hosszúak az árnyékok. Napközben azért nem tudtunk a homokbuckákról jó képeket készíteni, mert nincsenek árnyékok, nincs, ami leválassza egymásról a mintákat.

A hajnali órákban viszont a fény és árnyék szép kontrasztot ad még a homok kis magasságbeli eltéréseinek is. Így pedig a fotódon nagyon szép texturák jelennek meg. Ha felülről fotózol, akkor egészen meghökkentő rajzolatot kapsz.

Be kell valljam, én nem szeretem a strandolós nyaralásokat, így nincsenek is ilyen képeim. A bemutatott fotók egy északi, vulkanikus szigeten készültek, ahol a „beach” homokja igazából fekete volt. Így aztán sokkal kevésbé érezhető az arany fény, mintha a Maldív-szigeteken készültek volna a képek.

De ahogy látjátok, még egy kavicson megtörő hullám is nagyon izgalmas mintázatot mos ki a homokból. Egy-egy partra vetett, színeiben oda nem illő valami, pedig igazán fel tudja dobni a képet.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.