.Blog/Tippek

Sziluett

A sziluett jelentése árnyékrajz. Lényege, hogy a téma úgy néz ki, mintha ki lenne vágva a fotóból, nincsenek részletek, csak a szurokfekete alak.

2022. március 31.

A sziluett fotó drámai hatást kelt a nézőben. A világos háttérből határozottan kiemelkedő sötét alak vagy tárgy titokzatosságot sejtet. A részletek elvesznek, a hangsúly a körvonalakon van, a sötét-világos feszültsége adja fotó erejét. Mindenki fantáziáját megmozgatja egy ilyen kép.

Mikor érdemes fotóznunk?

Sziluett készítésénél a napfénynek, vagy a vaku fényének, a fényképezőgépbe szemből, az alakunk mögül kell érkeznie. Ha jó sziluettet szeretnénk, akkor lényeges, hogy az optika felől, tehát szemből semmilyen fény ne érje a témát, hogy az így sötét maradhasson.

Minél alacsonyabban jár a Nap, annál könnyebben tudunk sziluettet fotózni, ezért szabadban általában naplementében készítjük ezeket a képeket. Ez nyaraláskor pont jó is, mivel az esti arany óra miatt a képen a sárgás tónus dominál majd, amitől szentimentális hangulata lesz a képnek.

Hogyan fotózzunk?

Naplementében arra érdemes figyelnünk, hogy amikor már a horizonthoz közel jár a nap, akkor egészen gyenge lesz a fénye. Szabad szemmel is bele tudunk nézni. A fénymérőnk pedig nem tudja, hogy mi mit akarunk fotózni, így elkezdi világosítani a képet. Nekünk meg pont a sötét tartomány kell.

Bármikor, akár napközben, akár stúdióban fotózunk, a lényeg, hogy be kell csapnunk a fénymérőt. Ne a témára mérjünk fényt, hanem a világos háttérre.

Ha fényképezőgépet használunk, akkor az expozíció korrekciót állítsuk negatív tartományba. Akár 1-2 fényértékkel is alálőhetünk. Ha telefont, akkor az ujjunkat a képernyőn elhúzva csökkentsük a fényerőt, hogy sötétedjen a kép.

A vakut kapcsoljuk ki! A kameráinkat arra „tanították”, hogy kerüljék a csúnya, sötét foltokat. Neki akkor lesz helyes az expó, ha kivilágítja az előteret, tehát az automatika elvillantja a vakut.

Az élességet úgy állítsuk be, hogy a táma körvonala határozott legyen. Persze, ha a naplementében a felhőket is szeretnénk látni, akkor úgy állítsuk be a mélységélességet, hogy az ég éles legyen, de az alak körvonala se homályosodjon el.

Mit fotózzunk?

Ha jó sziluett képet szeretnénk, akkor valami olyat, aminek határozott körvonala, markáns formája van. Például a nyaraláson, a tengerparton adott, hogy a gyermekeinket.

Arra vigyázzuk, hogy ebbe a körvonalba semmi ne zavarjon bele. Ne lógjon a képbe be egy bokor, vagy, ha belóg, az legyen határozottan elkülönítve a témánktól. Legyen kivehető a gyerek és a fa is. Ha összeolvad a két alak, akkor egy kivehetetlen katyvasz lesz a végeredmény.

Ugyanez igaz, ha két alakot fotózunk. Vagy egy kutyát sétáltató embert. Ne folyjanak egybe az alakok, mert nem tudjuk majd értelmezni a képet.

Ha nem egy egész alakot, csak egy arcot fotózunk, akkor a profilját fényképezzük, hogy kivehető legyen az orr.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.