.Blog,Gondolatok a fotózásról

A tudás, vagy a tehetség a fontosabb?

Luke Skywalkerben meg volt az istenadta tehetség, hogy igazi Jedi legyen, de ez önmagában még kevés volt. Rengeteg tanulás, gyakorlás, és önmagába vetett hit kellett ahhoz, hogy az élmezőnybe kerüljön. Nincs ez másképp a fotózással sem.

2022. január 20.

Gondolkodtál már azon, hogy kiből lesz jó fotós, kiből nem, és ennek mi az oka?

Luke Skywalker tehetséges volt, az edzője fantáziát látott benne, ezért elküldte a Dagobah bolygóra tanulni. A tapasztalatom az, hogy legyen szó sportról, művészetekről, matematikáról, fotózásról, bármiről, a tehetség csupán egy kis részét teszi ki az elért eredménynek.

Ha tehetséges vagy, az elején gyorsan fejlődsz (ami sokszor el is kényelmesít), de ha nem tanulsz, nem vagy kitartó, ha nem jársz le rendszeresen reggel hatkor az úszóedzésekre, akkor hamarosan lemaradsz a tehetségtelenebbekkel szemben és elkallódsz.

Ahhoz, hogy profi legyél szükséged van a fotózás alapjainak elsajátítására, úgy általában a tanulásra, az eszköz ismeretére, rengeteg gyakorlásra, motivációra, társakra, és majd csak ezek után jöhet a kreativitásod.

Miről tanulj?

A legjobb, ha az alapokkal kezded. Ha az alapokkal, a fogalmakkal nem vagy tisztában, akkor nem lesz mire építkezned.

Ezután persze lehet szakosodni. Ha a természet érdekel, akkor menj el egy természetfotós suliba, ha az ember, akkor tanulj portréfotózást, ha a saját termékeidet akarod lefotózni a webshopod számára, akkor egy tárgyfotós kurzust végezz el.

Az eszköz ismerete

Mielőtt a tanulásról beszélnénk, ki kell emelnem az eszköz ismeretének fontosságát. Kubikosként is fontos az ásó, lapát, talicska helyes használatának elsajátítása, de fotósként, folyamatosan változó eszközökkel, gépekkel, objektívekkel dolgozunk. És nem mindegy, hogy egy soha vissza nem térő helyzetben tudod-e hová kell nyúlni, vagy miközben a menüben turkálsz a csiga huss…

Egy lényeges dolog: a telefon is egy eszköz.

Ha telefonnal fotózol, akkor is szükséged lesz a fotós tudás megszerzésére, az alapok ismeretére. A szükséges fotós tudás pedig pont ugyanaz, mintha egy hiperszuper fényképezőgépet tartanál a kezedben.

Hol érdemes tanulni?

Természetesen Yoda mesternél. Nem vicc. Legjobb, ha van egy mestered, aki mellett megtanulhatod a fotózás titkait. A már befutott fotósok is elmennek egy-egy híres fotós workshopjára, táborába, hogy ott a mesterfogásokat ellessék.

yoda

Ha viszont nem ismersz egyetlen fotóst sem, aki segédnek maga mellé fogadna, akkor marad a könyv, vagy az iskolapad, illetve az internet.

A könyv nagyon hasznos, én is könyvekből kezdtem magamra szedni a tudást, azonban egy nagy hibája, hogy semmiféle interakcióra nem alkalmas. Egy jól felépített valami, de a szerző gondolkodását tükrözi vissza, ami lehet, hogy neked követhetetlen.

Az internet olyan mint a könyv, csak sokkal gyorsabban, könnyebben fogyasztható. Felugrasz a youtube-ra és ezrével találsz videókat. Nagyon hasznos jószág, egyetlen baja, hogy nincs tematikája, neked kell tudnod, hogy mit nem tudsz.

Iskolapadban mindenki ült már, mindenkinek van élménye. Ha valamit nem értesz, akkor az előadótól tudsz kérdezni. A jó tanár ráadásul el tud térni az előadás forgatókönyvétől, ha a hallgatóságon érzi, hogy mást igényel. Szerencsére Magyarországon sok a jó fotós és sok a jó fotóiskola is. A mai rohanó világban azonban nagy probléma, hogy egy fotóiskola helyhez és időhöz kötött.

Egy új és hatékony tanulási mód

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha fotózni akarsz, akkor tanulj és gyakorolj sokat! Fentebb megnéztük a hagyományos lehetőségeket, hogyan tudsz  a tudáshoz hozzájutni, most beszéljünk kicsit az online iskolákról.

Persze embere válogatja, hogy kinek mi a legjobb, a leghatékonyabb, én most csak bemutatom neked azt, hogy milyen előnyei vannak az online tanulásnak.

Szeretek olvasni és azt gondolom, ahhoz, hogy egy könyvet megírjon valaki, alaposan el kell mélyednie a témában, össze kell szednie a gondolatait, és felépíteni egy kikezdhetetlen gondolatmenetet. A könyvnek van egy íve és biztosan kevésbé csapongó mint egy előadás.

Egy könyv hasznos, sőt van, akinek a tudás megszerzéséhez ez a legjobb út, de azt gondolom, hogy erős kisebbségben vannak azok, akik autodidakta módon, könyvekből tanulnak meg egy szakmát. A könyvvel ugyanis az a legnagyobb probléma, ha elakadsz, nem tudsz kérdezni a szerzőtől.

Az egyszerű internetes tippekkel az a problémám, hogy mivel bárki, bármit feltölthet, nehezen fogsz olyan összefüggő sorozatot találni, ami fel lenne építve. Akkor tudod jól használni, amikor van egy problémád. A kérdésedet beírd a google-be és kapsz ezer választ. De ehhez tudnod kell azt, ha valamit nem tudsz, tehát a tudásnak, vagy egy részének, már a birtokodban kell lennie.

A legjobb, amikor egy mester, egy tanár tanít. Ez történhet iskolapadban, de ma már nem számít eretnekségnek online iskolába járni.

Persze sokakban felvetődik a kérdés, hogy van-e létjogosultsága egy online iskolának egy hagyományos, iskolapados iskolával szemben, egy online iskolában meg lehet-e tanulni a fotózást. Erről az Online iskola, vagy iskolapad? című írásomban olvashatsz bővebben. Olvasd el azt is!