.Blog,Gondolatok a fotózásról

Online iskola, vagy iskolapad?

Sokan óckodnak az online iskoláktól, pedig sok előnyük van a könyvvel, hagyományos iskolákkal, de még az internetről levadászható tippekkel szemben is.

2022. január 27.

Én szeretek olvasni és azt gondolom, ahhoz, hogy egy könyvet megírjon valaki, alaposan el kell mélyednie a témában, össze kell szednie a gondolatait, és felépíteni egy kikezdhetetlen gondolatmenetet. A könyvnek van egy íve és biztosan kevésbé csapongó mint egy előadás.

Egy könyv hasznos, sőt van, akinek a tudás megszerzéséhez ez a legjobb út, de azt gondolom, hogy erős kisebbségben vannak azok, akik autodidakta módon, könyvekből tanulnak meg egy szakmát. A könyvvel ugyanis az a legnagyobb probléma, ha elakadsz, nem tudsz kérdezni a szerzőtől.

Az egyszerű internetes tippekkel az a problémám, hogy mivel bárki, bármit feltölthet, nehezen fogsz olyan összefüggő sorozatot találni, ami fel lenne építve. Akkor tudod jól használni, amikor van egy problémád. A kérdésedet beírod a google-be és kapsz ezer választ. De ehhez tudnod kell azt, ha valamit nem tudsz, tehát a tudásnak, vagy egy részének, már a birtokodban kell lennie.

Online iskola

Viszont nagy dilemma, hogy van-e létjogosultsága egy online iskolának egy hagyományos, iskolapados iskolával szemben (nevezzük ezután ezt a fajta sulit egyszerűen csak hagyományos sulinak). A fotózást meg lehet-e online tanulni?

Amikor könyvből tanulsz, akkor egyedül vagy, nincs tanár, vagy osztálytárs. Amikor a youtube-on fotós trükköket keresgélsz, nem tudsz kérdezni a tanártól. Mégis sokan így tanulnak fotózni.

Fotózni megtanulni csak úgy lehet, ha sokat gyakorolsz. Ezt valóban online nem tudod megtenni. De ahogy egy hagyományos suliban, úgy egy online iskolában is van egy tanár és van egy közösség. Az elméletet kényelmesen, otthon, a kanapédban szerezheted meg, a kérdéseidet online felteheted, és személyes gyakorlatokat, workshopokat az online oktatók is tartanak.

Hasonlítsuk össze az online és iskolapados oktatást!

Egy online iskola tematikáját ugyanúgy fel kell építeni mint egy hagyományos suli tanmenetét. Tehát ebből a szempontból nincs különbség közöttük. Ugyanúgy van egy vezérelv, vannak órák, van tanár, lehet, hogy egy tanít, de az is lehet, hogy több.

Kérdezni kicsit nehézkesebb mintha egymással szemben ülnénk a tanárral, de nem lehetetlen, és a könyvhöz képest kifejezetten lehetséges. És persze, ha egy egyetemi előadóban ülsz, akkor azért ott sem olyan egyszerű kérdezni.

A hagyományos suliban, ha van elég bátorságod jelentkezel, felteszed a kérdést, a tanár válaszol. Ha megértetted jó, ha nem, próbálkozhatsz újra kérdezni, de egy idő után nem fogsz, mert hót ciki, hogy mindenki érti, csak Te nem.

Ezzel szemben egy online iskolában írsz egy e-mialt, a lecke alá kommentelsz, vagy egy zárt facebook csoportban teszed fel a kérdésedet. Ha közvetlen a tanártól kérdezel, az valóban macerás és lassú, az online térben viszont akár azonnal is kaphatsz választ a többiektől is, akik előtted végezték a sulit, vagy könnyebben megértették azt a részt.

És mivel többen fognak válaszolni, többféle választ kapsz, biztos lesz, aki a te szavaiddal tudja elmagyarázni a kérdéses dolgot.

Akárhányszor visszanézhető

A hagyományos suliban hallgatod az előadást, jegyzetelsz, de amikor elkalandozol, vagy nem értesz valamit, akkor bizony nehéz lesz később megérteni, hogy mit is írtál a füzetedbe.

És itt mutatkozik meg az online nagy előnye a hagyományos sulival szemben:

Ha nem értesz valamit, visszanézheted. Akár százszor is.

Egy tanárt is megkérhetsz, hogy ismételje már meg az utolsó mondatot, de megkérnéd harmadszorra is?

Az előadás hossza

Amit viszont nagyon máshogy kell csinálni egy online iskolában, az a figyelem megtartása. Az iskolapadból nem tudsz menekülni, viszont a neten, ha nincs kedved valamihez, már kattintsz is tovább. Emiatt egy-egy előadásnak jóval rövidebbnek és izgalmasabbnak kell lennie.

Míg egy hagyományos suliban az előadónak van 3-4 órája, az online suliban ugyanazt 10-15 percben kell elmondani. Ez persze jó is meg rossz is. 3 órában van idő anekdotázni, csapongani, jobbról-balról körüljárni a kérdést. 15 percben viszont a lényeget úgy kell tömören elmondani, hogy még szórakoztató is legyen.

Tanulhatsz a metrón is

Egy hagyományos suliba el kell menni. Munka után utazol egy órát, ott ülsz hármat-négyet, majd haza még egy óra. És ez egy fél éven keresztül minden héten megismétlődik. Ha beteg vagy, ha a lányod pont férjhez megy, hát kunyerálhatod el valaki jegyzetét.

Egy online suliban akkor is tudsz tanulni, amikor a buszon utazol. Fél óra az út a munkahelyedre, pont meg tudsz nézni egy tíz perces előadást, úgy, hogy néha még vissza is pörgetsz.

Ami nem érdekel, nem veszed meg

És még egy fontos előny. A hagyományos sulik értékét az adja, hogy alaposan átrágják az anyagot. Úgy emlékszem, amikor egy alapsulit végeztem a 14 alkalomból 2 alkalommal beszéltek nekünk a vakukról. Lehetetlen leválasztani a vakukról szóló részt a tananyagról.

Az iskolapadokat meg kell tölteni diákokkal, de ki menne el egy 2 alkalmas vakuk működéséről szóló előadásra? Brutális költsége lenne a marketingnek. Így minden héten megtelnek az iskolapadok, hisz egyben tudod csak megvenni a tanfolyamot. Ha szétszednék, minden egy-két napos tréninget külön kellene meghirdetni. A virágfotózás dugig lenne, de a vakukezelésen csak egy ember lézengene.

Az online suli tananyagát viszont szét lehet szedni. 4 ilyen előadás, 3 olyan. Egy online suliban, ha most nem érdekel a vaku, akkor azt nem veszed meg, és így kevesebbet is kockáztatsz. Megveszed a virágfotós tanfolyamot, majd amikor szükségét érzed a vakukról tanulni, akkor megveszed a vakus tréninget.