.Blog/Tippek

Tűzijáték fotók

Ha már az előző cikkben tűzijáték fotózós tippeket ajánlottam, gondoltam kipróbálom magam is. Íme néhány fotó és a tapasztalataim.

2022. augusztus 11.

Ahogyan azt az előző, Tippek tűzijáték fotózásához című bejegyzésben írtam, életemben csupán egyszer 2019-ben fotóztam tűzijátékot. Mivel én inkább természetet fotózok, és nem szoktam keverni a fotózást a családi, baráti programokkal, ezért addig nem is próbálkoztam augusztus 20-án fényképeket készíteni.

De hát mivel mindenhez (is) hihetetlenül értek, az, hogy nem eddig fotóztam ilyet, csöppet sem gátolt meg abban, hogy néhány trükköt, beállítást megosszak veled. Viszont úgy éreztem, hogy hiteltelen leszek a magam szemében is, ha nem próbáltam ki, működnek-e a praktikáim.

tűzijáték-5

Felkészülés

Talán a legfontosabb szabályt, amely úgy szól, hogy a megfelelő helyszín kiválasztása… naaa, ezt rögtön megszegtem. Azt terveztem, hogy a képeimen a Parlament épülete lesz az előtérben és fölötte robbannak majd a tűzijáték rakétái.

Úgy éreztem, hogy felkészültem. Túrtam az emlékeimben, megnézetem egy-két fotót a neten, kitaláltam a helyet, ahol állni fogok. Ez mind olyan szép volt, csupán egyetlen dologgal nem számoltam, hogy a Parlament épületének megvilágítását le fogják kapcsolni.

Úgyhogy a parádé kezdetekor rémülten új épületet kellett keresnem. Szerencsére a Budavári Palotát bele tudtam komponálni a képekbe, viszont ehhez már nem álltam ideális helyen. A Parlamentre szépen ráláttam, de mivel el kellett forgatnom a gépem, a vár látványába a sok-sok ember haja már erősen bezavart.

Persze joggal kérdezheted, hogy a címlap fotón miért látszik akkor mégis a Parlamet? Az utolsó egy-két percre visszakapcsolták a világítását, de addigra már úgy helyezkedtem, hogy többet nem tudtam az emberektől látni az ország házából.

tűzijáték-3

Állvány

Az állvány valóban szükséges, hisz hosszú ideig exponálunk, de sajnos a tömegben elég macerás használni. Sok helyet foglal, aminek nem örülnek a körülöttünk állók. Ráadásul mellettem egy valószínűleg az NBA-ben kosarazó 2,5 méter magas apuka állt, egy kicsi gyerekkel a kezében.

Apuka többször belerúgott az állvány lábába, a kislány pedig azzal múlatta az időd, hogy megpróbálja megkaparintani az emberek feje fölött kikandikáló gépemet. Persze, vele könnyen elbántam volna, de az apukája méreteit látva, inkább behúztam fülem, farkam.

tűzijáték-1

Beállítások

Ahogy azt javasoltam, érzékenységnek ISO 200-at állítottam be, rekeszértéknek pedig f/16-ot. Ezen értékek mellett az épületek helyes expozíciójához a sötétben közel 20 másodpercnyi idő kellett volna.

Azt írtam, hogy az expozíciós érték kb fele legyen a mértnek, hogy látható legyen az előtér, de ne égjen ki a rakéta robbanása sem. Azt javasoltam, hogy semmiképp ne legyen 10 másodpercnél több, de inkább 4-5 másodperc.

Én alapból 5 másodpercet állítottam be, hisz a tűzijáték fényei is megvilágították a Palotát.

tuzijatek-4

Ugyan nem volt rossz, de nekem mégsem tetszett. Mivel időben közel lőtték egymáshoz a rakétákat, és ahol én álltam, onnan nagyon egymás mögé (takarásba) kerültek a robbanások, így 5 másodperc alatt túl sok villanás került egymásra. Ráadásul nem voltak hosszan elnyúló csíkok, ami indokolta volna az 5 másodpercet.

A felvételek is nagyon világosak lettek, ezért csökkentettem az időt 3 másodpercre és így már nekem tetsző képekszülettek.

Tűzijáték élvezet, vagy fotó legyen?

A kérdés itt az, hogy a fotós mit lát a show-ból, érdemes-e fotóznod, vagy inkább csak élvezd a látványt?

Mivel itt minden beállítás manuális, a gép állványon van (tehát nyugodtan fotózhatunk ugyanazzal a képkivágással), nem kell folyamatosan a keresőbe bámulnunk. Néha persze leellenőriztem, hogy a kosaras nem rugdosta-e nagyon el az állványt, de más dolgom nem akadt.

Néztem a tűzijátékot és néha megnyomtam a kioldó kábelt gombját.

tuzijatek-7

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.