.Blog/Tippek

Tippek tűzijáték fotózáshoz

Embert, fényképezőgépet, telefont próbáló helyzet a tűzijáték fotózása. A sötétben össze-vissza felvillanó fényes izéket még fényképezőgéppel is nagyon nehéz szépen lefotózni, de azért, ha ismersz egy-két trükköt, telefonnal sem lehetetlen.

2022. augusztus 11.

Sem nekünk, sem a gépünknek nincs egyszerű dolga. Úgy kell fényt mérnünk, hogy a sötétben kiszámíthatatlan pillanatokban, kiszámíthatatlan helyeken egy nagy fényesség néhány másodpercre felvillan. Ha kevés ideig fotózunk, akkor sötét lesz a kép, ha sokáig, akkor rengeteg össze-vissza csík lesz a képünkön. Ráadásul az automatika biztosan nem fog tudni megbirkózni a feladattal, így mindent manuálisan kell beállítanunk.

És így, már a harmadik bekezdésben be kell valljam férfiasan, hogy engem a madarak, meg az erdők sokkal jobban izgatnak mint a tömegrendezvények, ezért sosem fotóztam tűzijátékot. De 2019-ben, amikor ennek a cikknek az eredetijét írtam, akkor úgy gondoltam, hogy legjobb módja tesztelni, hogy működnek-e a tippjeim, ha azt, amit megosztottam, magam is kipróbálom. A tapasztalataimról a következő, Tűzijáték fotók című cikkben írok.

Otthon elvégzendő telefon beállítások

Jó, ha tudod, hogy ez az a terület, ahol az okos telefonok a fényképezőgépekkel egyelőre még egyáltalán nem tudják felvenni a versenyt. Azonban, ha néhány trükköt alkalmazol, sokkal jobb képeket fogsz kapni.

Mielőtt elindulsz, még otthon takarítsd meg a telefonod kamerájának lencséjét, ellenőrizd, hogy az akkumulátor fel van-e töltve, és csináj helyet a fotóknak, a régieket töltsd le a számítógépedre, a telefonodról pedig töröld!

Ha telefonnal fotózol, a vakut kapcsold ki! Beláthatod, hogy bármit is állítanak a gyártók, egy több százméterre lévő villanást nem fog tudni kivilágítani a vakud. Az automatika viszont úgy fogja kezelni, hogy a vaku villan, tehát alulexponáltak lesznek a képeid.

Mivel a HDR funkció úgy működik, hogy különféle beállításokkal több képet készít, majd ezeket olvasztja egyé, te pedig több másodpercet fogsz exponálni, ezért szinte biztos, hogy szellemképes, bemozdult képeid lesznek. Tehát a HDR-t kapcsold ki!

Telefonos fotózás közben ezekre figyelj

Ne zoomolj! A robbanások messze lesznek tőled, ráadásul a telefonok kamerájának látószöge elég nagy ahhoz, hogy Debrecentől Sopronig minden a képre kerüljön, így lehet, hogy a képnek csupán a sarkában lesz egy kicsi tűzijáték. A telefon kamerájával ugyan rázoomolhatsz, de mivel ez egy digitális nagyítás lesz, így a sötét miatt a képed nagyon rossz minőségű lesz. Majd utólag kivágod a képből azt a részt, ami értékes. Ugyan kisebb képed lesz, de az adott helyzetben legjobb minőségű képből fogod kivágni azt.

Használd az AE/AF zár funkciót! Fontos, hogy a telefon ne akarjon automatikusan fókuszálni, minden alkalommal újra fényt mérni, mert mire ezeket beállítja, a tűzijátéknak már rég vége lesz. Állítsd be Te manuálisan és lock-old le a beállításokat. Hosszan nyomj a telefon képernyőjén arra a pontra, amit élesen szeretnél látni. Mondjuk a Parlament távoli képét. Ekkor megjelenik az AF/AE lock felirat. Telefonja válogatja, hogyan tudod a fényerőt csökkenteni. Próbáld meg, az ujjad le-föl, vagy oldalra húzgálni. Akkor csinálod jól, ha a telefon kijelzője kicsit elsötétedik. Akkor kevesebb fény jut a kamerába. Úgy állítsd be, hogy az épületek még szépen kirajzolódjanak, ne legyen túl világos.

Csinálj sorozatfelvételt! Egy-egy szép résznél bátran feküdj rá a kioldó gombra és készíts sorozatot.

Fontos, hogy a műsor elején kísérletezd ki a jó beállításokat!

A megfelelő helyszín kiválasztása

Hidd el, ez a legfontosabb trükk. Bárhogyan is ügyeskedsz a többi tippel, ha ezt nem sikerül teljesítened, buktad a fotókat. A legnehezebb ugyanis olyan helyet találni, ahol nem áll előtted egy 230 centis henteslegény a maga telefonfülkényi hátával. A tömegben lökdösődve fotókat sem lesz esélyed készteni, nemhogy jókat.

Meghálálja, ha felkészülsz és már előre kiválasztod, leellenőrzöd a helyszínt, nem csak úgy, a szerencsében bízva a kezdés előtt pár perccel próbálsz a sor elejére furakodni. Szép és izgalmas képeket ugyanis akkor fogsz kapni, ha sikerül olyan messze lenned, hogy a képen ne csak egyetlen rakéta fényei látszódjanak, a tűzijátékon és az égen kívül pedig legyen a képen egy-egy kivilágított épület, vagy híd is.

Használj állványt!

Sötét lesz, hosszú ideig kell majd exponálnod. Hogy ne mozgasd be kamerádat, ne mozduljon be a kép, az a legjobb, ha állványra teszed. Ha nincs állványod, akkor legalább tedd le egy korlátra, vagy minél stabilabban támaszkodj meg mondjuk egy ház falánál, vagy egy oszlopnál.

Ha van képstabilizátor a fényképezőgépedben, vagy az objektívedben és kézből fotózol, akkor azt mindenképp kapcsold be, viszont arra ügyelj, ha állványt használsz, akkor a stabilizátor ki legyen kapcsolva.

Kioldó kábel

Ha állványt használsz, a legjobb, ha kioldókábelt is viszel magaddal. Sokkal könnyebb úgy fotózni, ha nem a telefon, vagy a fényképezőgép kioldó gombját nyomkodod. Véletlenül sem mozdul el, nem rázódik be a kamera.

A telefonok fülhallgató kábele általában távkioldóként is működik. Próbáld ki még otthon, hogy ha bedugod és a hangerő szabályozó gombot megnyomod, exponál-e a telefonod. Ha nem, akkor a menüben be kell állítanod, hogy használhasd.

Záridő

Ahhoz, hogy szép hosszú csíkokat húzzon a tűzijáték, több másodpercig kell fotóznod. Viszont, ha nagyon sokáig exponálsz, akkor túl sok rakéta robbanása lesz a képen, a nagy kavalkád pedig inkább zavaró lesz, mintsem szép. Ráadásul a város képe is túl világos lesz.

Azt javaslom, hogy 10 másodpercnél ne állíts be hosszabb expozíciós időt, mert akkor már a kép zajosodása is probléma lehet. Sőt inkább próbálj meg 4-5 másodperc környékén maradni.

Ha a fényképezőgépedhez kioldókábelt használsz és van a gépen B (bulb) idő, akkor ezzel is érdemes kísérletezni. Ebben az állásban addig exponál a gépünk, ameddig nyomjuk a kioldó gombot. Tehát addig tudunk exponálni, ameddig a látványos csíkok élnek, de még a következő rakéta nem robbant fel.

Még a parádé előtt, készíts képet a sötét városról és a mért értékeket maunálisan úgy állítsd be a gépeden, hogy az idő kb a fele legyen a mértnek, így nem világosodik majd nagyon ki a kép. Ha automata géped van, akár két fényértékkel is alulexponálhatod a képed.

Élesség

Az automatika a sötétben nem tud majd mire beállni, ezért érdemes manuális állásba kapcsolni a géped. Mivel a robbanások több száz méterre lesznek tőled, az élességet nyugodtan állítsd a végtelenre.

Telefonnal nehezebb dolgunk lesz, de az AF-lock-ot tudjuk használni. Keress egy távoli épületet és az ujjaddal hosszan nyomj arra a pontra. A telefon ráfókuszál és nem fog újrafókuszálni minden fotó készítésekor. Vigyázz, ha hozzáérsz a telefon kijelzőjéhez, az AF-lock kikapcsolódik!

Blende érték és érzékenység

Mivel sötét van, a záridő csak a tűzijáték csíkjainak hosszát befolyásolja, a fényességük a blende és az érzékenység értékétől függ.

A blendét f/11 és f/22 közé érdemes választani, hogy minél hosszabb időt tudjunk fotózni. A szűk blende jót fog tenni a mélységélességnek is, viszont ne legyen a legszűkebb, mert ott már a fényszórással lesz baj.

Ahhoz hogy lassítsuk a felvételt, az érzékenységet minél kisebb értékre érdemes állítani, ISO 100, vagy ISO 200 pont elég lesz. Az alacson érzékenységgel nyerünk is, ugyanis minél kisebb az érzékenység, annál kevésbé lesz zajos a képed. Viszont fényképezőgépen ne használd a kiterjesztett, alacsony ISO értékeket.

Ha fényképezőgéped van, akkor a hosszú záridős zajcsökkentést kapcsold ki, mert ebben az esetben a fotó elkészülte után kb ugyanannyi ideig még dolgozik majd a géped (befotóz egy sötét kockát és a két képet egyesíti a gép, hogy az érzékelő hibáit a két kép egyesítésével ki tudja javítani).

Fehéregyensúly

A fehéregyensúly állítást se bízd a kamerádra, mert az összevissza villódzás és fények miatt automatika nem fogja a legjobb eredményt adni! Ha automatán hagyod a képek színvilága erősen el fog térni egymástól. Az a legjobb, ha napfényre, vagy vakura állítod. Ha RAW-ban fotózol, utólag minőségromlás nélkül tudod a fehéregyensúlyt állítani, de a napfénnyel akkor is jól fogsz járni.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.