.Blog/Tippek

Mi az a HDR?

Sokszor kerülünk abba a helyzetbe, hogy a fotózandó témánk egyik része túl világos, a másik része viszont túl sötét. Hogyan tudunk így jó fotót készíteni?

2022. szeptember 08.

A szemünk megoldja ezt a problémát, mert nagyon gyorsan alkalmazkodik: mindig azt látja élesnek és jól világítottnak, amire ránézünk. Viszont a fényképezőgépünknek egyetlen képkockán kellene a világos és a sötét részeket is részletgazdagon megmutatnia, amire csak nagyon szűk határok között képes.

A dinamika tartomány a legsötétebb és legvilágosabb részek közötti különbséget jelenti. Ha a téma dinamika tartománya meghaladja a fényképezőgépünk által rögzíthető dinamika tartományát a világos részek egyszínű fehérek, a sötét részek egyszínű feketék lesznek. Egyszerűbben: elvesznek a részletek.

Ha például úgy fényképezel egy szobában, hogy az ablak is látszik, akkor vagy a szobában lévők lesznek szépen exponálva és az ablak mögött egy nagy fehér paca lesz, amiben elvesznek a kinti világ részletei, vagy az ablakon túli részek lesznek láthatóak és a szobabelső lesz koromfekete.

A szemünk hol ide, hol oda néz, tehát a szem sem egyszerre (vagyis egyetlen képkockán) oldja meg a problémát, hanem egymás után. A HDR (High Dynamic Range) technológia pont ugyanígy működik. Egymás után készít olyan felvételeket, amelyeken más-más részlet lesz jól exponálva, majd ezeket úgy helyezi egymásra, hogy mindegyikből a helyesen exponált részt másolja a végleges képre.

A lenti képen húzd jobbra a csúszkát, hogy megnézhesd az alapképet, majd balra, hogy lásd ugyanarról a barlangról a HDR fotót.

A fenti képen egy barlangból kifelé fényképezve a fényképezőgép automatikájára hagyatkozva sem a barlangon kívüli világból, sem a barlang falából nem látunk semmit. Vagyis a barlang szájánál beszűrődő fényben van egy kis rész, amit látunk, de ettől még élvezhetetlen a fotó.

Ezt a problémát hivatott megoldani a HDR fotó, ami az ilyen nagy dinamika tartományú képeket is részletgazdaggá teszi. Mivel a fenti képen ez a különbség nagyon nagy (gyakorlatilag a teljesen sötéttől a napsütötte bokrokig minden van), így a HDR kép elég valószerűtlen lett (konkrétan giccsparádé), viszont jól szemlélteti a HDR tulajdonságait.

HDR fotót nem csak rossz fényviszonyok mellett készíthetünk. A fenti zongora ugyan alaphelyzetben is jól volt megvilágítva (csúszkát húzd jobbra), de hogy még szebbek legyenek a fémes alkatrészek, HDR technikával készítettem egy másik fotót (csúszkát húzd balra), így sokkal kontrasztosabb, színben gazdagabb lett a kép.

Hogyan működik a HDR?

HDR fotó esetén fényképezőgépünkkel egy expozíció sorozat készítünk (Auto Exposure Bracketing – AEB). Tehát a fényképezőgép által átlagosnak ítélt fényhez képest világosabb és sötétebb képek is készülnek. Aztán ezt photoshopban, vagy egy HDR készítő program segítségével otthon, magunk rakjuk össze. Mivel több kép készül, így érdemes a fényképezőgépet, vagy a telefont állványra helyezni, hogy a gép ne mozduljon el, a képeken pont ugyanaz a képkivágás legyen.

-2 Fe

-1 Fe

alap fotó

+1 Fe

+2 Fe

A címlapkép a Retyezát hegységben készült. Az előtérben, a Bucura-tó partján nyíló virágokra egy hegycsúcs vet árnyékot, míg a háttérben egy másik csúcsot erősen megsüti  a nap. Ahogyan ezt a fenti expozíció sorozaton láthatod, öt fotóból készült a kép. Az egyiken a virágok szépek, a másikon az ég, összegyúrva ezeket, végül egy gusztusos képet kaptunk. Az Fe a fényérték rövidítése és azt  jelenti, hogy az egy átlagos képhez képest mennyivel több, vagy kevesebb fény jutott a fotónkra.

Vannak fényképezőgépek, amelyek képesek utómunka nélkül HDR képet készíteni, azonban ezek a JPEG képek sokkal gyengébb minőségűek lesznek mint a RAW fotókból magunk által elkészített fotók. Sokféle programmal szerkeszthetünk HDR képet, de talán a legnépszerűbb a Photomatix alkalmazás. Sajnos elég borsos ára van, de ha profi HDR fotókat szeretnél készíteni, akkor érdemes beruháznod.

Vigyázz a HDR alkalmazásával!

Itt is érvényes a szabály, hogy a kevesebb sokszor több.  A fenti internetről random letöltött HDR képhez hasonló képek ezreivel találkozhatsz a neten. Elsőre furcsának, izgalmasnak tűnik, de sajnos egy ilyen túltolt HDR-t én nem neveznék fotónak, nálam ez az ízléstelenség határait erősen feszegető valami. És nem azért, mert rózsaszín a víz, hiszen ilyet napkeltekor simán tudunk fotózni. Itt a fények és a színek túltolásáról van szó, amivel a kép szerzője lájkokat szeretne gyűjteni.

Mivel a HDR készítés során könnyen túltolhatjuk a csúszkákat, vigyázzunk arra, hogy a képünk ne legyen annál tiritarkább mint amilyen a valóság volt. Sajnos nagyon gyakori hiba, amibe sokszor a profik is beleesnek, hogy bántóan csillogó, fémes képeket osztanak meg. De természetesen a finom HDR képeknek van helyük a fotóink között, csak arra ügyelj, hogy természetesnek hasson, a néző ne vegye észre, hogy ez egy  HDR kép.

HDR és a telefon

Ma már a telefonokban óriási kapacitású processzorok működnek, így a HDR funkciót a telefon saját magán belül, szoftveresen megoldja, nekünk nem kell az utómunkával foglalkoznunk.

A telefonoknál is úgy működik a HDR mint a fényképezőgépeknél, csak ott lehet, hogy elfedik előlünk a folyamatot. A telefon is több képet készít, csak ő maga gyúrja őket össze és nem biztos, hogy elmenti a HDR kép alapjául szolgáló többi képet.

HDR iPhone-on

Az Apple készülékek háromféle HDR móddal rendelkeznek: Be, Ki és Autó. Ha be van kapcsolva a funkció, akkor az iOS készülék három képet készít és ezeket egyesíti egyetlen képpé. Auto választása esetén a telefonra bízzuk, hogy amikor nagy kontrasztú témát érzékel, akkor HDR, egyébként normál fotót készítsen.

HDR Androidon

Az Android többféle HDR módot is kínál, de mivel a gyártók a saját szoftvereikkel egészítik ki a sztenderd kameraszoftvert, ezért ez nem egységes minden Androidos készüléken, egyes gyártók a HDR módot Rich Tone-nak nevezik. De az Android készülékek is úgy működnek HDR módban, hogy gyors egymásutánban több képet készítenek és ebből gyúrják össze a végső képet.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.