.Blog/Alkalmazások

Hosszú expozíció iPhone-nal

A fenti hatás eléréséhez, hogy kimerevedjen a patak vize, hosszú ideig kell nyomnunk a gombot (hosszú expozíció). Ez fényképezőgépekkel nem gond, azonban a telefonjainkkal kicsit cseleznünk kell.

2022. május 19.

Az előző, Motion Blur, mozgás egyetlen képkockán című cikkemben arról írok, hogy mi is ez a hosszú expozíció, hogyan tudod a mozgást álló képen érzékeltetni.

Az iPhone kamera alkalmazásába az iOS10-től beépítették a Live Photo lehetőséget. Tudod, ez az, amikor a galériában a képre böksz, akkor olyan Herry Potteresen mocorog. Ezt úgy érik el, hogy az expozíció — tehát amit álló képnek látsz — előtti és utáni 1,5 másodpercet, mintegy videót rögzíti a kamerád. Amikor pörgeted a galériát, akkor ezeket a 3 másodperces mini videókat játssza le a telód.

Sajnos az iPhone-ok nem tudnak hosszú záridős fotót készíteni, viszont a Live Photo egyik funkcióját ugyan korlátozottan, de mégis tudjuk erre használni.

Az iOS11-től három effeket tudunk kiválasztani Live Photo készítésekor:

  • loop (hurok)
  • oda-vissza (bumeráng)
  • hosszú expozíció

Ebben a cikkben most csak a hosszú expozícióval, más néven hosszú záridővel foglalkozom.

Live Photo beállítása

A hosszú expozíció tehát nem egy új fotózási mód, amit a kamera alkalmazásban a képernyő alján, a módválasztók között találsz, hanem a Live Photo egyik effektje.

Ehhez engedélyeznünk kell az Live Photo módot. Ezt a felső sorban található koncentrikus körökre kattintva tudod megtenni. Ha áthúzott az ikon, akkor a Live Photo ki van kapcsolva, ha sárga, akkor meg működik.

live photo bekapcsolása

Ha a Live Photo effekt módban hosszú expozíciót állítasz be, a kép egy kicsit kisebb lehet mint az eredeti kép, ha nem tartottad stabilan a telefonodat. Ez persze nem hiba, a képstabilizálás a remegő kezedet így korrigálja. Ezért vagy tartsd 3 másodpercig betonmerev kézzel a telefonodat, vagy tedd állványra.

Hosszú expozíció késztése

  • Győződj meg róla, hogy a Live Photo mód engedélyezett-e: az ikon a felső sorban sárga. Ha nem, bökd meg az ikont.
  • Fogd erősen a telefonodat, vagy tedd állványra.
  • Nyomd meg az exponáló gombot.

Elkészült az élő fotód, amit a Fotók alkalmazásban (galária) találod. A képre kattintva nagyítsd teljes képernyősre, és a képen húzd felfelé az ujjad, így tudod kiválasztani az Effektek közül az utolsót, a Hosszú expozíciót. A végén pedig bökj rá a vissza gombra.

vonat

A kép szerkesztése

A hosszú expozíciós képet pont ugyanúgy szerkesztheted mint bármelyik képedet. A jobb felső sarokban a Szerkesztés gombra kattintva kapod a szerkesztő felületet.

Mivel a hosszú expozíciós fotókat azért készítjük, hogy a mozgást tegyük érzékelhetővé, ezért az ilyen képek a bemozdulás miatt sokszor haloványak, telítetlenek, ezért érdemes utólag kis szaturációt, kontrasztot tennünk rá.

Előnyök, hátrányok

Jó, hogy a telefonunk Kamera alkalmazásával, egyszerűen tudunk hosszú expozíciós képet készíteni, azonban a 3 másodperc sokszor nem elegendő.

Például, ha lassan mozgó felhőket akarsz fotózni, vagy az Erzsébet téren a forgó óriáskereket. Az ilyen képekhez én a Slow Shutter Cam alkalmazást használom, amivel akár egy perces, vagy hosszabb időt is exponálhatok. A cikksorozat harmadik részében ennek az alkalmazásnak a használatát mutatom meg.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.