.Blog/Gondolatok a fotózásról

Fényképezőgép egy festő kezében

Tony Luciani festőművész, akit mégsem festményei, hanem inkább idős, demenciában szenvedő édesanyjáról készített fotóiról ismerhetünk.

2022. április 21.

Luciani néhány éve vette magához 91 éves beteg édesanyját. Az Alzheimer kórban szenvedő idős asszony elveszettnek tűnt, csak bámult a semmibe.

A festőművész vett magának egy fényképezőgépet, próbálgatta, és egy önarckép készítése közben az anyukája belesétált a képbe (photoboom-nak hívják, amikor a képre valaki, vagy valami olyan dolog kerül, amit a fotós nem tervezett megörökíteni). Ezzel pedig kezdetét vette közöttük egy vidám, újraértelmezett kapcsolat.

Luciani az Anya és fia képes utazása Demenciába című TED előadásában mesél erről a kapcsolatról. Érdemes ezt a negyedórát rászánni az előadásra, hogy megnézhessük a képeket, azt ahogyan egy kezdő fotós festő múlttal és látásmóddal kezeli a kameráját.

A magyar feliratot a videóablak jobb alsó sarkában látható fogaskerék ikonra kattintva választhatod ki (Subtitles).

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.