.Blog/Tippek

Vörösszem-effektus

Biztos Te is készítettél már olyan bulizós fotót, ahol a táncparkett ördögének ördögien izzó, vörös szeme lett. Akkor most leleplezted?

2022. február 03.

Ne ijedj meg, ameddig a legjobb haverodnak csak a vörös szemét, de a patáit nem sikerül lefotóznod, addig még van remény. A vörösszem-effektus ugyanis inkább a helytelen vakuhasználat eredménye, mintsem az ördögség bizonytéka.

Amikor erős vakut használsz, a modelled szemébe is jut bőven a fényből. A szemgolyód gyakorlatilag olyan mint egy üveg, rajta a fény akadálytalanul át tud jutni. A fény a pupilládon keresztül behatol a szemedbe, és az első dolog, ami már nem átlátszó, az az ideghártya, vagyis a retinád. A retináról ugyanúgy visszaverődik a fény, ahogy az arcodról, vagy a homlokodról.

Tulajdonképp egy szemfenék felvételt készül ilyenkor rólad. Viszont a retinád finoman át van szőve az őt tápláló piros vérerekkel. Ahogy az arcod színe fehér, vagy ha sokat napoztál barna, úgy a retinádról visszavert fény az erek miatt színe vörös lesz.

Miért sikerül akkor néha jó kép is?

A vakuből a fény bejut a szembe, majd ott a retináról a beesés szögével (mintha egy tükör lenne) megegyező szög alatt fog visszaverődni. Tehát a vörösszem akkor fogsz látni, ha a kamerádba pont a visszaverődés piros fénye jut.

Vagyis akkor tudsz legbiztosabban vörös szemeket fotózni, ha a vakud közvetlenül a kamerád mellett van. Szemből bemegy a fény a szembe, onnan pedig ugyanoda, vagyis a kamerádba verődik vissza.

Az a baj, hogy amikor a beépített vakut használod, az nagyon közel van az objektívedhez.

Mit lehet tenni a vörösszem ellen?

A telefonod, vagy fényképezőgéped beépített vakuja igazából nem való semmire.

Szerintem a legfontosabb, hogy ha csak nem muszáj, ne használj vakut!

A vaku azért van, hogy amikor olyan sötét van, hogy már sehogy nem lehet képet készíteni, de mégis meg akarod örökíteni a pillanatot, akkor azért legyen valamilyen fotód. Brutálisan arcon fogod villantani akit fényképezel. Ki lesz égve a fél feje, mögötte csúnya, sötét árnyékok lesznek. Szóval biztosan nem lesz jó képed. De a semmihez képest mégis jó, ha a fiad ballagásáról van emlék.

Persze szerkeszthetsz valami fényterelőt a telefonodra, azonban egy esküvőn elég ostobán fogsz így kinézni. Mondjuk, ha Te vagy a bolondos nagynéni, akkor ebből nem lesz gond 🙂

Azonban annyira általános problémáról van szó, hogy a legtöbb gyártó az arcfelismerés mellé ma már olyan szoftvereket is beépít a kamerába, ami a vörös szemeket felismeri és korrigálja. Ez azonban nem mindig sikerül.

Elővillanás

A gyártók másik megoldása, hogy mielőtt a kép elkészül, a vaku villan néhányat. Az erős fény miatt (ahogy napsütésben is) a pupillád összeszűkül, így kisebb lesz a valószínűsége, hogy vörös szemet fotózunk. Viszont ilyenkor az emberek elkezdenek hunyorogni, meg persze az elkapott pillanat varázsának is lőttek.

Gondold csak el, épp a pici gyereked csinál valami nagyon huncut dolgot. Te gyorsan lefotóznád, megnyomod a telefonod exponáló gombját, erre 2-3 másodpercig villog a vaku, majd elvillantja az igazit és elkészül a kép. Hát milyen gyerek az, aki tovább huncutkodna? Ne kapná oda a fejét már az első villanásra, aztán ne hunyorogna. Szóval azt javaslom, ha tudod, ezt a vörösszem csökkentő módot kapcsold ki!

Minden képszerkesztőprogramban van vörösszem korrigáló lehetőség, ahol meg tudod mutatni, hogy hol a szem, a szoftver pedig szépen kijavítja a hibát. Inkább használjuk ezt, mintsem elszalasszunk egy cuki fotót.

Fényképezőgép + külön vaku

Legjobban akkor jársz, ha fényképezőgéped van, és egy arra szerelhető külső vakud.

A vakuk feje dönthető, így a vakut a plafon felé tudod fordítod, és a mennyezetről visszaverődő fény fogja megvilágítani a modelledet. Vagy, ha teheted, akkor a vakut vedd le, és a géptől távolabb, a kezedben fogva, vagy egy, a fényképezőgépedre szerelhető vakutartó markolattal használva fotózz.

Esetleg használhatod Nishihiro japán fotós lent látható korszakalkotó megoldását is, és akkor szabad marad mindkét kezed… Mondjuk elképzelem, ahogy egy esküvőn így jelenik meg ellopva a show-t 🙂

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.