Képeink utómunkája során gyakran kerülünk abba a helyzetbe, hogy a sok próbálgatás közben egy korábbi állapotot már nem tudunk visszaállítani és kezdhetünk mindent újra. No ilyenkor mérgelődhetünk, hogy nem korrekciós rétegekkel dolgoztunk.

Vagy retusálás közben a history-ban ugyan mindent látunk, de amikor elmentjük a képet és kilépünk, a history törlődik és amikor később újra megnyitjuk a szerkesztés előzményeihez már nem férünk hozzá. Pedig de jó is volna, ha kicsit vissza tudnánk venni az egyik beállításból.

A PhotoShop nagy előnye, hogy rétegek segítségével dolgozhatunk. Ezt használjuk is ki, hiszen a rétegek bezáráskor nem fognak elveszni. Magyarul, amikor egy képmódosítást korrekciós rétegen végzek, akkor a képpontértékek nem változnak, tehát az eredeti képem megmarad és a módosítási értékeken is bármikor tudok változtatni.

A korrekciós rétegek használatának a visszavonható késpszerkesztési eljáráson kívül más előnye is van:

  • A korrekció hatása csökkenthető a fedettség csökkentésével.
  • Csak a korrekciós réteg alatti rétegekre lesz hatással a módosítás, vagyis egyes rétegeket kivehetünk a korrekcióból.
  • Maszk használatával a kép egy részére is tudjuk alkalmazni a korrekciót.
  • A korrekciós rétegek másolásával több képet tudunk ugyanúgy módosítani.

Nézzünk egy példát

A fenti ködben készült képünket szeretnénk egy kicsit felturbózni a Levels (Szintbeállítás) segítségével. A menüben az Image/Adjustments/Levels úton juthatunk el a megfelelő ablakhoz, ahol javítunk a kép tónusarányán, a fekete csúszkát a görbe kezdetéig húzzuk.

Naaa, ez így sokkal jobb, eltűnt a képről a fátyolosság. Örülünk, elmentjük a psd fájt, mentünk egy jpg-t is, amit elviszünk majd kinyomtatni, hogy a falra tehessük képünket. De a nyomda vacakol, így egy kicsit finomítani kellene a tónuson. De hiába nyitjuk meg a psd fájlt, már csak a lenti képen látható, széthúzott görbét találjuk, így az előző módosításunkon nem tudunk finomítani. Újra meg kell csinálnunk a teljes retusálást, ráadásul már soha nem fogjuk megtudni, hogy milyen értékeket állítottunk be a többi képkorrekciós eljárásnál.

Ellenben, ha felveszünk egy korrekciós réteget és azon végezzük el a módosítást, a kép eredeti állapota is megmarad és az eredeti módosító értékünket is láthatjuk.

A Layers panelen (ha nem látszik, a Window/Layers menüpont alatt találod) lent, középen a félig tele karikára kattintva tudsz új korrekciós réteget felvenni. Ha itt kiválasztod a Levels-t, akkor a menüből megnyitotthoz hasonló ablakot kapsz, ahol a csúszkát elhúzva pont ugyanazt az eredményt kapod mint az előbb. A különbség, hogy bármikor, mentés után, újra nyitáskor is rá tudsz kattintani a layer-ek között erre és ugyanzt fogod látni mint amikor létrehoztad és beállítottad.