.Blog/Tippek

Kelj korán!

Nyaraláskor sem érdemes délig szundikálni. Kevés turistával fogsz találkozni, nyugodtan meg tudod nézni a várost, van hely a kis kávézókban, és ilyenkor még beleláthatsz a helyiek életébe, a város ébredésébe.

2022. július 14.

Ugyan a fotózáshoz fényre van szükségünk, nem szerencsés a legnagyobb napsütésben tenni ezt. A nap fénye erősen megvilágítja a fotózandó tárgyat, így egyes részei kiéghetnek, az önmagára vetett árnyékai pedig nagyon csúnyák lehetnek. Délben, erős napsütésben fényképezz árnyékban, vagy legyen nálad derítő lap, amivel ezeket az árnyékokat eltüntetheted.

Azonban sokkal ideálisabb szórt fényben, például kellemes felhők alatt, vagy egy erdőben  fényképezni (árnyék). Ilyenkor a felhőkön, a párán, a faleveleken szóródik a nap fénye, sokfelől érkezik, nem lesz olyan direkt. Már csak azért is érdemes ilyen időt választani, mert az épületeket, szobrokat nem tudod árnyékba vonszolni.

Egy másik megoldás, hogy reggel, vagy délután indulj fotózni, amikor a nap sugarai nem merőlegesen érik a földet, így nagyobb levegőrétegen keresztül érnek el bennünket, jobban szóródnak.

A reggeli fények sokkal szebbek!

Korán reggel és késő délután pedig még a fények is megváltoznak, sokkal melegebbek lesznek.

A fenti kép a prágai Károly hídról készült sziluett. Ugyan nem hajnalban készült, mégis mivel a nap még nem járt magasan az égen a meleg színek dominálnak, így a képnek lesz egy kellemes ébredős város hangulata.

Az Instagramon megosztott posztom alatt @legyelinstakesz kérdezte, hogy mennyire manipulált ez a kép. Megmutatom:

@legyelinstakesz: Azért szerkesztettél ezen a képen utólag (kivágáson kívül)?

@teislehetszfotos: reggel 7 órakor készült a kép úgy, hogy szemből sütött a nap. Rövid záridővel alul lett exponálva, emiatt lett sötét az előtér (így tudsz sziluettet fotózni). Utólag csak a színhőmérsékletet toltam kicsit el, hogy melegebb legyen a kép

@legyelinstakesz: Ahaaa! Ok, köszi! 🙂 Egyszer mondjuk megnézném az eredeti képet is…

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.