.Blog/Hasznos

Instagram képméretek

Sokan kérdezitek, hogy milyen méretben érdemes feltölteni az Instagramra a fotókat, hogy az ne vagdalja kénye-kedve szerint a képünket.

2022. január 13.

Az Instagramra nem is olyan rég még csak négyzetes képeket tölthettünk fel, így legérdemesebb most is ilyen képekkel próbálkoznunk. A négyzetből biztosan nem fog semmit levágni, és a feed-ben úgyis csak négyzetbe vágott képek fognak megjelenni.

Amikor fotókat és videókat osztunk meg az Instagramon, két fő szempontot kell szem előtt tartanunk: a képarányt és a méretet.

Képarány

A képarány a kép szélességére vonatkozik a kép magasságához viszonyítva. Egy ilyen arány például 4: 5, ahol az első számjegy a szélességet, a második szám pedig a magasságot jelenti.

Ha a fotód nem felel meg az adott Instagram képarány-irányelvnek, akkor az Insta könyörtelenül levág a fotódból, így klassz részek is elveszhetnek. Szóval jobb, ha mi vágunk ott, ahol a kompozíció megengedi.

Valamiért az Instagram a fekvő képeknél az 1,91:1 arányt szereti, de ne ijedj meg, ez majdnem megegyezik a 16:9-es képaránnyal, nyugodtan használhatod ezt az arányt.

Méret

A méret, vagy a felbontás a kép vagy videó szélességét és magasságát alkotó képpontok számára utal. A képarányhoz hasonlóan ez is két számjegy. Az első a kép szélességének, a második a kép magasságának képpontszáma. Tehát egy 1080 x 1350px kép 1080 képpont széles és 1350 képpont magas.

Általánosságban elmondható, hogy a kép hosszabbik oldalának érdemes 1080 pixel méretet beállítani. Így biztosan megfelelő minőségben fogjuk viszontlátni a képünket.

Amikor egy képet vagy videót megosztunk, az általában kisebb lesz az Instán mint az eredetileg feltöltött képünk. Tehát, ha 1080px szélességű fotót töltünk fel, az Instagram tömöríteni fogja a fotónkat. De pont emiatt nem érdemes kisebb méretű képet feltöltenünk, mert ott nagyon komoly lehet a minőségromlás. És sokkal nagyobb képpel sem járunk jól, ott is észrevehető lesz a képromlás.

Instagram fotó posztok

Négyzetes kép – képarány 1:1, méret: 1080 x 1080 px

Fekvő kép – képarány: 1,91:1, méret: 1080 x 608 px

Álló kép – képarány: 4:5, méret: 1080 x 1350 px

insta fotó méret

Instagram videó posztok

A videók képkocka-sebességének 30 kép / másodpercnek kell lennie, és a maximális fájlméret csak 4 GB lehet.

Fekvő videó – képarány: 1,92:1, méret: 1080 x 608 px

Álló videó –  képarány: 4×5, méret: 1080 x x1350 px

insta videó méret

Instagram Sztori

A minimális 1,91:1-től a maximális 9:16 képarányig bármi lehet. Általában azonban az emberek azt szeretik, ha a történetek a teljes képernyőt kitöltik, ezért érdemes a legnagyobb, 9:16-os arányt választani. Képméretnek pedig az 1080 x 1920 px-t válasszuk.

insta sztori méret

IGTV

Feltölthetünk vízszintes és függőleges tájolású videókat is, mivel a telefon IGTV módban elfordítható.
Függőleges videóhoz ideális a 9:16-os képarány, a méret 1080 x 1920 px. Vízszintes videónál a képarány 16: 9, a méret pedig 1920 x 1080 képpont legyen.

insta igtv méret

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.