.Blog/Gondolatok a fotózásról

Hogyan kezdjek hozzá?

Százötven évvel ezelőtt még csupán a kiváltságosok fotózhattak, ma viszont mindenkinek a zsebében ott lapul egy telefon, amiben kamera is van. Még az én kamaszkoromban is a laborra várva napokig izgultunk, hogy hogyan sikerült megörökíteni egy-egy pillanatot, ma azonnal látjuk a képeinket és már oszthatjuk is meg barátainkkal, vagy akár ismeretlenekkel, hogy merre járunk, mi történik épp velünk.

2022. január 10.

Másodpercenként is őrületes mennyiségű fénykép készül a világban, melyek között vannak tudatosan, vagy véletlenül készült jó képek, de azért sejthetjük, hogy a képek nagyon nagy százaléka nem túl jóminőségű emlékkép.

Persze akármilyen minőségű is a kép, mi örülünk ezeknek, hiszen azért készültek, hogy majd később is emlékezhessünk egy-egy pillanatra, a gyermekünk szülinapjára, egy nyaralásra. De már Te is biztosan találkoztál olyan képpel, ami ugyanott készült, ahol Te is nyaraltál, de az a kép valahogy mégis szebb volt. Talán a Te fejedben is megfordult már, hogy Te is szeretnél olyan szép képet készíteni mint az a valaki.

Van egy jóhírem: Te is lehetsz fotós!

Nem, nem azt ígérem, hogy ha velem, a Te is lehetsz fotós! közösséggel tartasz, akkor heteken belül állást fog neked kínálni egy nagynevű magazin, de azt igen, hogy

folyamatosan motivállak, mutatok olyan trükköket, megtanítok olyan szabályokat, amelyekre ha figyelsz, alkalmazod őket, akkor rövid időn belül látványosan jobb képeket fogsz tudni készíteni.

És hidd el, nagyon jóleső érzés, amikor nemcsak az anyukád, de idegenek is azt mondják a képeidre, hogy szépek.

A fényképezéshez, vagy fotográfiához, vagyis a fénnyel íráshoz három dolog szükséges:

  • Fény
  • Fényképezőgép
  • Te

A fényről érdemes egy-két dolgot tudni, de ne ijedj meg, nem fizikaórán vagy, nem foglak képletekkel ijesztgetni.

Ami nagyon fontos, hogy ismerd a fényképezőgépedet, akkor is ha az „csak” egy telefon. Hogy miért? Mert amikor ott van előtted a ragyogó pillanat, akkor ne azzal teljen az idő, hogy a menüben keresgéled a megfelelő beállításokat.

De a legfontosabb Te magad vagy! Meg kell látnod a pillanatot, tudnod kell, hogyan használd a fényt, a fényképezőgépet, hogyan komponáld a képedet, hogy más is azt lássa a fotódon, amit Te mutatni akartál. Szóval ha velünk tartasz, a technikai tudáson kívül hamarosan olyan egyszerű dolgokra fogsz figyelni, minthogy mi legyen a képen, mi ne, ami rajta van, hová kerüljön, mi legyen nagy, kicsi, mi legyen éles, mi legyen fényes…

Ugye, nem hangzik bonyolultnak? És nem is az. Minden apró dologtól, minden trükktől, amit megtanulsz, amit alkalmazol jobbak lesznek a fotóid. És mivel ez egy folyamatos tanulás, már az első percében látni fogod az eredményt, és ahogy haladsz előre egyre jobban fogod élvezni a fotózást.

Csatlakozz a közösségünkhöz, iratkozz fel a hírlevelünkre!