.Blog/Gondolatok a fotózásról

Visszatérés a mobiltelefonhoz?

Ha fény van, minden van. Most már meg sem lepődöm azon, hogy lépten-nyomon a fényeket figyelem. Szerencsére automatikusan villódznak szemem előtt az ISO-értékek is, és ha felhősebb az ég akár 1000-re is beállítom szívbaj nélkül, ha pedig erős a napsütés, rögtön lejjebb tekerem az expokorrekciót is.

2023. november 07.

A mobilom ilyen mélységélességet tud. Nekem ez picit sok.

Amatőrként ezek az apró dolgok igazán büszkévé tudnak tenni, a múltkor azonban másra voltam kíváncsi: arra, hogy tudok-e még mobillal fotózni. Tudom-e ott állítgatni az értékeket, vagy teljesen elpuhultam. Lassan 2 éve ugyanis, hogy váltottam, zömében félautomata módban lövöldözök, a mobiltelefon kameráját alkotásra pedig már nem használom. Éppen ezért izgatott a kérdés, hogy miért is nem, ha korábban 8 éven keresztül meg nagyon is?

Ennyit tud gyér világításban, utómunka nélkül a telefonom.

Mit tud a telefonom?

A mai mobilok csúcsszuperek, a legütősebbek remek képeket készítenek, és bár én szándékosan nem olyan telefont vettem magamnak, amelyik mindent is tud (mondván, már van fényképezőgépem), azért csak megnéztem, mire képes a jelenlegim. (Ebben a cikkben csak ilyen képeket látsz.)

Nos, annyi mindenre nem, mint a korábbi okoskütyüm, és ezt most egy picit sajnáltam is, de azért kipróbáltam a Pro módját. Egy egyszerű Samsung Galaxy S22-m van (23-tól jók a kamerák igazán), és meg akartam nézni, lehet-e vele svenkelni. Mármint hogy rendes(nek tűnő) svenkfotót készíteni. Fejben rögtön összetettem, hogy mit is kell ehhez csinálnom:

ISO-t a legalacsonyabbra állítani, záridőt picit meghosszabbítani (tényleg picit), a rekesz meg marad, ahogyan van, mert annak az állítgatását nem találtam meg. No comment.

A lényeg viszont az, hogy sikerült svenkelnem, csak fontos volt hozzá a megfelelő időpont kiválasztása is: lehetőleg este legyen, mert a hosszabb záridő miatt eleve nagyon világos lehet a kép.

Fiumei út, este 6:30

Miért maradok meg a fényképezőgépnél?

Miután ezt így megtárgyaltam magammal és készítettem néhány fotót, rájöttem, hogy már nem tudnék visszatérni a mobiltelefonomhoz. Persze nem csak ez volt az indok. Visszanéztem a régi mobilos képeimet, nosztalgiáztam, némelyiknél csodálkoztam, milyen szép lett, másoknál fogtam a fejem a minőség és a torzítások miatt (lásd. címlapkép), de nem ezért maradok meg a fényképezőgépnél.

Erős fényben túl kemények a kontrasztok

Ha te már próbáltad, sejtheted: kell az a fíling, kell az a súly és kell az a számtalan lehetőség, amelyet egy gép, illetve a hozzá csatlakoztatott objektívek adnak. Csak ők, semmi más.

Ha gondolkozol azon, hogy beszerzel egy fényképezőgépet, ne várj vele. Egyszerűen imádni fogod. Na nem rögtön (én is bőgtem az elején, mint állat, hogy milyen béna vagyok), de viszonylag hamar ráérzel az ízére. És akkor már nem akarsz mást.

Szerző

Davida
Davida

Davida szövegíró, kommunikációs tanácsadó, és egy ideje őrült fényvadász. Amikor csak teheti, járja az utcákat és igyekszik lencsevégre kapni a soha meg nem ismétlődő pillanatokat.