A csendélet (a flat lay is csendélet) fotózás nehéz műfaj. A sok kis apróságot ide-oda rakosgatni, kitalálni a színeket, keresgélni, hogy hogyan lesz jobb a kompozíció… Azt gondolom, hogy ezek a finomságok jobban illenek a lányokhoz. De azt, hogy hogyan fotózd ezt meg, arról tudok mesélni 😉

Itt a halloween a nyakunkon, mindent elárasztanak a tökök. Nosza, készítek én is néhány képet. Ehhez viszont készülni kell, úgyhogy vásároltam néhány dísztököt. Pár napja pedig, amikor még napsütötte őszünk volt, színes leveleket gyűjtöttem és lepréseltem őket, hogy majd milyen tökös lesz a flat lay fotón.

Hááát… öregszem. Nem találtam meg a leveleket. Vagy elfelejtettem, hogy hová tettem, vagy az újságpapírokkal együtt kidobtam.

tök jó notesz

Nulladik flat lay tipp: ha előkészülsz a fotózásra, írd fel, hogy milyen biztos helyre teszed a dolgaidat. Tudod: akinek nincs esze, legyen notesze 😉

Fények

Sajnos egy csendélethez nem jó az ablakon beszűrődő fény. Olyan világítást kell „csinálnunk”, hogy ne legyenek túl nagy fények, és ne legyenek túl nagy árnyékok. Ezt pedig az íróasztalunkon nehéz profi lámpák nélkül produkálni. Ráadásul a telefonunk sokkal kevésbé tolerálja a rossz fényeket mint egy fényképezőgép.

Ma viszont szerencsére ideális volt az idő. Mármint fotózásra. Persze az emberek átkozódtak, hogy milyen ócska, szürke, felhős minden, sehol a szép kék ég, meg minden olyan depis. De mi, fotósok ilyenkor ugrálunk örömünkben.

A felhők miatt szórt fényeink vannak, ez pedig azt jelenti, hogy a témák minden részletére kb ugyanolyan fény jut, nem éget szét mindent a nap.

Úgyhogy ha teheted, akkor ilyenkor menj ki a négy fal közül, és megspórolod a méregdrága stúdió lámpákat.

tökök a tálcán

Flat lay állvány

Biztos van, aki egy húzás, egy rántás, már be is rendezett egy jelenetet. Neki nem kell állvány. Viszont nekem, aki órákig vacakol, ide tesz, oda tesz, jó ha van. Előre beállítom, hogy mi legyen a képkivágás, vízszintesbe állítom a telefonomat és rendezkedés közben folyton a kijelzőt stírolom, hogy tetszik-e a kép.

Az állványt úgy rakd le, hogy a telefonodat az asztal, vagyis a kép síkjával párhuzamosan tudd felszerelni. Tehát vízszintesen legyen a telefon. Nekem van egy olyan állvány fejem, amit ki tudok hajtogatni, így az állvány lábaitól jó messze tudok kerülni.

De a flat lay olyan egyszerű dolog, hogy igazából állvány sem kell. Keress valami magas bútort, tegyél rá egy vaskos könyvet, ami kilóg a témád fölé, majd a könyvre tedd a telefonodat.

flat lay werk

Miért kell kulacs egy fotózáshoz?

Hát egyrészt azért, ha megszomjazol, akkor ne kelljen berohannod a konyhába. Azért ennél van fontosabb dologa is.

Ahogy a lenti képen láthatod, ahhoz, hogy ne lógjon a képbe az állvány lába, a két első lábat teljesen merőlegesen állítottam be. A harmadik láb egyensúlyozza ezt ki, hogy ne billenjen hátra. De amikor felteszem a telefont, a könnyű állvány előre billenne, a tökökre.

Hogy ez mégse legyen, az állványt le kell súlyoznom, hogy a telefon súlya már ne tudja elbillenteni. Ehhez pedig pont jó, hogy ráakasztok 1 liter vizet. Telefon legyen a talpán, aki ezzel elbír.

állvány súly

Kioldó kábel

Ha viszont a telefonod nyomkodod azért, hogy a kép elkészüljön, óhatatlanul el fog mozdulni. Akkor pedig minek az állvány, ha folyton állítgatni kell a telefont.

Szerencsére ezt a problémát a telefon fülhallgatója megoldja. A hangerőszabályzó gombokkal tudsz exponálni, így biztos nem mozdul egy a telefon.

Ha szeretnél tökfotós lenni, olvasd el az 5 tipp Halloween tök fotózáshoz című cikkemet is.