.Blog/Gondolatok a fotózásról

Telefon, vagy fényképezőgép?

Egy mai telefon jobb minőségű képet készít mint a tíz évvel ezelőtti digitális fényképezőgépek. Kell-e akkor nekünk fényképezőgép, vagy elég a telefon is? Kinek, mivel érdemes fotóznia?

2022. február 24.

Néhány napja egy üzleti facebook csoportban egy abszolút másról feltett kérdésemre egy nagyon vehemens komment érkezett arról, hogy a telefon sok mindenre való, de aki fotózni akar az felejtse el. A kérdés valóban jogos:

Fotózás szempontjából a telefon csupán egy játékszer?
Ha pedig nem, akkor leáldozott-e a fényképezőgépek kora?

A technika fejlődése

Úgy 15 éve a digitális fényképezőgépek messze nem tudták megközelíteni a filmes gépek képminőségét. Pedig ugyanaz a váz, ugyanaz az optika. Csupán a fényérzékeny anyag volt más.

Óriási vita volt fotós berkekben, hogy nevezhetjük-e egyáltalán fényképezőgépnek a digitális masinákat, vagy csak tekintsünk elnéző mosollyal azokra, aki ezzel akarnak fotózni. Az egyik magyar fotóklubban egy vita hevében egy jónevű fotós kitett az asztalra néhány fotót és azt mondta egy másik híres fotósnak, hogy mondd meg, hogy ezek közül melyik készült digitális géppel!

Nem tudta. Telt-múlt az idő és a technika fejlődése akkorra már megközelítette az előző technika fejlettségét. Azt hiszem, hogy ettől a pillanattól számíthatjuk a digitális fényképezést elfogadottnak. Ugyan akkor még nem lehetett minden helyzetben, minden témához használni a digitális gépeket, de a feladatok nagyrésze már megoldható volt velük.

Azokkal a kezdeti digitális gépekkel is már készítettünk kiállítási anyagot, miért ne tehetnénk ezt meg ma, egy sokkal jobb minőségben fotózó telefonnal?

Telefon vs fényképezőgép

A mobil kicsi, elfér a zsebedben, a fotózáson kívül rengeteg egyéb dologra is tudod használni. Ráadásul mindig kéznél van! Nyilván van, amit nem fogsz tudni vele megfotózni, de ezek nem hétköznapi témák. Van olyan megjelenési felület is, ahová kevés lesz az, amit egy mobil kamerája tud, de az internetre bőven elegendő ez is. A többség pedig a netre készíti a képeit.

Az én fotós felszerelésem 27kg. Sok hegyre felcipeltem már, de azt gondolom, hogy nem várható el azoktól, akik nem megszállottak, hogy egy kirándulásra akárcsak egy 1kg-os vázat és két fél kilós optikát cipeljenek úgy 2 millió forint értékben. Viszont ők is szeretnének jó képeket készíteni és ehhez adott a telefon, ami jó kompromisszum.

Ráadásul a telefonokban olyan szoftverek működnek, amelyek feleslegessé teszik az utómunkát. Egy akármilyen jó fényképezőgépnél mindenképp kell a számítógépeden utófeldolgozni — a filmes korszakban a laborban töltöttük az időt. Ez pedig borzasztó macerás. Egy jó, cserélehető objektíves gépet pont azért használ az ember, hogy kreatívan fotózzon, hogy ne az automatizmusokra hagyatkozzon, ahhoz pedig hozzátartozik az utómunka. De ezt érthető okokból a „tömeg” nem szeretné. És ez jól is van így.

Képalkotás

Az objektívek összegyűjtik, felerősítik a fényt, és lencserendszerük segítségével bizonyos hibákat optikailag javítanak. Egy telefon apró lencséje azt gondolom, hogy sosem lesz képes ezt utolérni, így mindig lesznek olyan fényviszonyok, amelyekben telefonnal nem lehet fotózni.

Egy fényképezőgépen azért cserélhetőek az objektívek, mert mindegyik másban jó. A különféle feladatokhoz más-más objektív lesz ideális. Portréhoz más objektív lesz jó mint egy légy szemének lefotózásához, vagy amikor oroszlánok leterítenek egy bivalyt.

A nagyítás is hasonló probléma. Egy objektív, vagy egy telefon lencséje egyetlen nagyítást tud. A zoom objektívek azért tudnak nagyítás tartományt, mert a lencsetagok elmozdulnak, így olyan, mintha sok objektívünk lenne. Míg a fényképezőgépek esetén a nagyítás optikai (tehát ugyanarra a filmméretre ténylegesen nagyobb kép készül), addig a telefonok digitálisan nagyítanak, vagyis a kamera ugyanazt a képet rögzíti, csak utólag, szoftveresen nagyítunk bele, tehát a minőség romlik.

Pont az előzőek miatt a jobb telefonokba ma már több kamerát szerelnek. Tehát ott is próbálják valahogy megoldani az objektívek cseréjét.

A fényérzékeny anyag fényképezőgépek esetén minimum egy fél gyufaskatulyányi. Telefonoknál jóval kisebb. Ugyan ma már nagyon jó felbontása van egy telefonnak, belátható, hogy egy jóval kisebb felületen soha nem lesz ugyanolyan részletgazdag a kép.

A megfelelő technika kiválasztása

Szerintem az adott téma határozza meg a technikát, tehát van létjogosultsága a mobilos fotózásnak is. Ha szeretném lefotózni, ahogy egy gepárd kergeti a gazellát, akkor az egy sokmilliós beruházás lesz, de egy bloggernek a cikkei illusztrálásához biztosan elegendő egy telefon is.

De ha megtanulsz fotózni, ismered az eszközödet és a korlátait, vannak ötleteid, akkor szinte mindegy, hogy mi van a kezedben.

Ha tudsz, telefonnal is tudsz

Az, hogy esőben, adott ívű kanyarban az úton maradsz-e, vagy kisodródsz, egyszerű fizikai képletekkel leírható, nem függ attól, hogy biciklit, vagy Merczedest vezetsz. Ahogy a fotózás technikája is fizikai törvényszerűségeken alapul, ezért az alapok ugyanazok akár fényképezőgépet, akár telefont tartasz a kezedben.

Pont ezt, a fotózás alapjait tanulhatod meg ezen a tanfolyamomon

Vehetsz akármilyen drága fényképezőgépet, ha nem ismered az alapokat, nem fogsz tudni jobb képeket lőni, mintha csak telefonod lenne. Viszont, ha tisztában vagy azzal, hogy technikailag mitől lesz jó egy kép, ismered az eszközöd korlátait, tudsz komponálni, akkor egy telefonnal is tudsz ragyogó képeket készíteni.

Sokszor kérdezitek tőlem, hogy milyen telefont vegyek, ha szeretnék vele jó fotókat készíteni? A Fotózáshoz melyik telefon lesz a legjobb? című írásomban erre keresem a választ.

Miért vegyek méregdrága és nehéz fényképezőgépet, ha jó a telefon is?

Ha nem akarsz komolyan foglalkozni a fotózással, akkor ne vegyél. Azonban nem véletlenül olyan nehéz egy fényképezőgép. Nem véletlenül akkora egy objektív, amekkora. Nem véletlenül cserélgetheted az objektíveket egy gépvázon, és nem véletlenül kerül többe egy egyszerű optika is mint egy mindent tudó telefon.

Bringával ugyan el tudsz menni a családdal egy olaszországi nyaralásra, de elég kényelmetlen lesz, ráadásul képtelenség 12 óra alatt elérni Rómát. Ha esik meg fogsz ázni, a feneked feltöri az ülés…

Egy bicaj a belvárosban lehet jó, vagy akár jobb választási is mint egy S Merci, mégis sok mindenre alkalmatlan, vagy kényelmetlen lesz. Ahogyan a telefon kamerája is: lesz olyan feladat, amit csak kényelmetlen lesz vele megfotózni, de lesz olyan is, amit bárhogy is ügyeskedsz, képtelen leszel megfotózni.

A hétköznapokban általában elegendő egy jó kamerával felszerelt telefon is, azonban ha ráérzel a fotózás ízére, előbb-utóbb bele fogsz ütközni a telefon korlátaiba.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.