.Blog/Gondolatok a fotózásról

Találd meg a stílusodat!

Megfigyelted már, hogy bárki mellé ülsz be egy autóba, mindenki máshogy fog vezetni, mindenkinek egy jól felismerhető, saját stílusa van. Miért lenne ez másképp a fotózással?

2022. július 21.

Amikor valaki vezetni tanul, hol így reagál egy helyzetre, hol úgy. Majd sok idő után, sok gyakorlással eljön az a pillanat, amikor lesz egy rá jellemző stílusa, amit már akkor is felismersz, amikor bekanyarodik az utcátokba.

Az egyik ember lassan, megfontoltan vezet, a másik idegesen rángatja a váltót és a kormányt, a harmadik rászalad az előtte menőre. Van olyan ember, aki mellé szívesen beülsz, van, aki mellé nem. Miért?

Amikor fotózni tanulsz, Te is össze-vissza állítgatod a gépedet, hol ezt, hol azt fotózod le. Idővel azonban kialakul egy stílus, ami rád lesz jellemző. Hogy milyen szín, tónus, kompozíció, beállítás dominál a fotóidon.

A nagy fotósok képeit meglátva mindenki tudja, hogy azt a képet ki fotózta.

Előbb-utóbb tudat alatt mindenkiben megfogalmazódnak az alábbi kérdések. Ha már egy ideje fotózol, keresd a stílusodat, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket! Ha sikerül válaszolni rájuk, keresd tudatosan ezeket a helyzeteket, alakítsd a saját stílusodat.

Hidd el, ha megtaláltad a saját stílusod, jól fogod benne érezni magad!

Mit szeretsz fotózni?

Erre a kérdésre néha egyszerű válaszolni, néha meg nagyon hosszú idő, mire kialakul.

Én nagyon szeretem a természetet. Mindig is szerettem a hegyek között, erdőben mászkálni. Vagy egy sziklán ücsörögni és hallgatni a csendet. Nekem egyértelmű volt a válasz, hogy én a természetet szeretem fotózni.

Először mindenki, mindent lefotóz, aztán idővel felfedezi, hogy melyik téma áll hozzá közel.

Újszülötteket szeret fotózni, vagy autóversenyt? Apró rovarokat, vagy modelleket? Bármi is legyen az, közvetlenül befolyásolja majd a stílusodat. Egy pici babát nem úgy fogsz fotózni mint egy pici rovart.

Ha rájössz, hogy milyen témában tudsz kiteljesedni, az nagyban segít majd a stílusod alakulásában.

Hol szeretsz fotózni?

Talán ez a kérdés nem olyan egyértelmű, hogyan hat a stílusodra mint az előző. De gondold végig, van, aki a szabadban szeret fotózni, van, aki nagy, világos terekben.

Van, aki bevilágított csendéleteket fotóz egy stúdiónak átalakított sarokban, van, aki ugyanazt, de természetes fényben. Van, aki a város, vagy egy fesztivál nyüzsgését, van aki nyugodtan, egyedül szeret alkotni.

Lehet, hogy Te szép és természetes helyeken szeretsz fotózni, a barátod meg piszkos kocsmákban. A Te képed tele lesz növényekkel, fehér falfelületekkel, az övé színes neonnal és grunge stílusú, vakolatlan falakkal.

A tér, ahol otthonosan mozogsz, szintén jellemző lesz a stílusra.

Hogyan szeretsz fotózni?

Van, aki még mindig filmre készíti a képeit, van, aki telefonnal, más digitális fényképezőgéppel fotózik. Van, aki természetes fényben, más stúdióban szeret fotózni.

A „munkamódszereid”  is mind befolyásolják a stílusodat.

Figyeld meg, hogy jobban szereted-e berendezni a képeidet, vagy az hoz izgalomba, ha elkapsz egy jelenetet az utcán?

Mi érint meg?

Ha máshol nem, a neten biztos Te is megnézed mások képeit. Figyeld meg, hogy milyen képek érintenek meg! Próbáld kitalálni, hogy miért ezek szólítanak meg?

Fekete-fehér képek, amin emberi sorsok jelennek meg? Divatbemutatók izgalmas színvilága? Havas tájak, ahol leheletfinoman rajzolódik csak ki a sarki róka kontúrja?

Bármi is, ami megmozgat ezekben a képekben, az biztosan olyan közel áll a lelkedhez, hogy a stílusod részévé fog válni.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.