a nevem
Lipcsei Lajos

a csapatommal abban segítünk neked, hogy amatőr fotósként is szabadon meg tudd élni az alkotás örömét

A Te is lehetsz fotós! közösséget azért álmodtam meg, hogy azokat, akik nem tudnak vagy akarnak egy iskolapadba beülni, élményekhez és egy rendezett fotós tudáshoz juthassam.

A Te is lehetsz fotós! közössége küldetésének tekinti, hogy minél több fotózni szeretőt eljuttassunk a tudatos fotózás egy olyan szintjére, amikor már nem a kép a fontos, az csak a jutalmunk, hanem az a sokszínű élmény, amelyet a kép készítése közben megélünk.

Ennek a virtuális közösségnek ugyan én vagyok az arca, de nem az én személyem a legfontosabb: én csak összetartom a csapatot, a fotós közösséget, motivállak, folyamatosan feladatokkal látlak el. Természetesen itt is tanulunk, mutatunk példafotókat, ahogyan azt is, hogy hogyan készítettük el az adott képet. Vannak tippek, írott anyagok, videók, élő adások, többrészes tanfolyamok, de a lényeg a segítő közösség, a képelemzések, a fotós gyakorlatok, kirándulások, túrák, és a sok-sok vidámság, a jókedv. 😉

Te és én ugyanazért fotózunk:
hogy amatőrként is megélhessük az alkotás örömét

Egykor (nagyon régen), mint akkor mindenki más, én is szerettem volna fényképezni. Egész nyáron dolgoztam, hogy vehessek egy Zenitet, és izgatottan cipeltem magammal negatívjaimat a gimnázium fotószakkörébe. Ám végül mérnök lettem és kis híján közgazdász, a fotózás iránti vágy pedig a „fontos” dolgok homályába veszett. Az idő pedig telt-múlt és egyre inkább hiányzott valami, ami ebben a rohanó világban, ha csak egy villanásnyira is, de megállít, megnyugtat.

Sok évvel később, a véletlen folytán egy vértesi kis faluban találkoztam Radisics Milánnal, aki a faluházban természetfotóit vetítette. Ámulatba ejtettek ezek a festőien szép képek, melyek egyáltalán nem hasonlítottak a magazinok fotóihoz. Elkezdtem hát olvasni, és bár úgy éreztem, hogy már mindent tudok, mégis láttam, hogy csapnivalóan rossz képeket készítek.

Azért, hogy alkalmazni is tudjam azt a sok mindent, amit itt-ott olvastam, beiratkoztam a FotoArt iskolába, melyet sok más iskola és workshop követett: Forrásy Csaba, Vizur János, Kadosa Zoli, Nagy Gyuri bácsi, Eifert János, Imre Tamás.

Elsősorban természetfotósnak tartom magam. Szeretem a hegyeket, az erdőket; akkor érzem legjobban magam, amikor egy domboldalon heverek a fűben, de akár órákig tudok mozdulatlanul ülni egy vadlesben is.

Miért érdemes tőlem, tőlünk tanulnod?

Mert 35 éve fotózom a munkám, a családom, a számtalan hobbim, a hétköznapi életem mellett, tehát én is amatőr vagyok, aki ugyanúgy kezdte, mint Te; ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint Te; ugyanúgy éveket kihagyott, mint Te. Szóval ismerlek. 😉

Én is fotózok modelleket, gyerekeket, épületeket, tárgyakat, ételeket, és ugyan a képeim többsége virágokról, madarakról, hegyekről készül, a fotózás alapja, fizikája, a kompozíció elmélete ugyanaz függetlenül attól, hogy egy műteremben, színházban, az utcán vagy a természetben készül-e a kép.

És mert hozzám hasonló (ilyen idióta) tanárokat gyűjtök magam mellé, hogy vidáman járjuk a nagyvilágot a fotós túráinkon. 😉
Bajor-erdő, Sumava (Cseh ország)

0év
fotós múlt
0+
kép elemzése évente
évi min. 0
tanfolyam
0+
elégedett hallgató

Szeretek fotózni és tanítani is. A tudásommal és tapasztalatommal sokaknak segítettem már, hogy jobb fotósokká váljanak, megismerjék a fotózás törvényszerűségeit, megtanuljanak az objektíven keresztül látni. Mindezt játékosan, úgy, hogy észre se vegyék, a fotózás közben tanulnak is.

A sikerem kulcsa a csapatom

Azt hiszem, közösségépítésben vagyok a legjobb. És nem csak a fotós közösség építésében 😉

A Te is lehetsz fotós! projektet egy ideig egyedül vittem a hátamon, de a növekedés magával hozta, hogy ma már egy igazi A-osztályú munkatársakból álló csapat vesz körül. Olyan rendszert akarok felépíteni, amelynek a háttérfolyamatai akkor is működni tudnak, ha én nem avatkozom bele.

Hadd mutassam be a csapatomat!

Vannai Judit
fotós tanár

Pajor Tamás
fotós tanár

Bata Szilvi
klub mosolyfelelős

2021-ben, a tavaszi kihívás alkalmával – életem egyik legjobb döntéseként – léptem be, akkor még telefonos fotósként a Klubba, amelynek azóta is kitartó, lelkes és segítő tagja vagyok. A fotózás mára a mindennapjaim részévé vált, és az a célom, hogy egyre tudatosabban egyre szebb képeket készítsek.
A Klub nagyon sokat segít a heti témáival abban, hogy motivált maradjak, szeretem, hogy egy jó közösségben lehetek folyamatosan tanulva, fejlődve a fotózás terén. Célom az, hogy a fotózás igazi öröm, élmény, alkotás és kaland legyen minden régi és új klubtag számára.

Civa Andi
klub mosolyfelelős

Nyíregyházán élek, és amióta az eszemet tudom bennem volt a vágy, hogy megtanuljak fotózni. 2 éve csatlakoztam telefonnal kattintgatva a klubhoz, amiről azt érzem,hogy az elmúlt éveim legjobb döntése volt. Megváltozott általa a szemléletem. Ma már fényképezőgéppel tudatosabban készítem a képeimet, és tudom, hogy a fotózás része kell legyen az életemnek.
Az a célom a klub többi segítőjével együtt, hogy TE, kedves klubtag, amíg fejlődsz és egyre szebb képeket készítesz, jól érezd magad közöttünk és megérezd ennek a pozitív szemléletű közösségnek a baráti voltát.

Kádas Ilona – Fritzu
klub mosolyfelelős

2 éve léptem be a Klubba, de Lajos szárnyai alatt teljesen más értelmet nyert a fotózás. Rengeteget tanultam a videókból, tanagyagokból, a kibeszélőkből, a klubtagok fotóiból és a tanfolyamokból is. Úgy érzem kialakult egy stílusom, megleltem a kedvenc fotótémám és ezáltal tudatosabban készítem el a képeimet.
Borzasztóan jó érzés tölt el, amiért erre az útra rátaláltam, amiért itt lehetek ebben a Te is lehetsz fotós! közösségben és nem utolsó sorban a barátaimért, akiket itt kaptam ajándékba! Nagyon-nagyon hálás vagyok mindenért!

Dajka Viktória
szövegíró

2014-ben kezdtem el mobiltelefonnal fotózni, de komolyabban csak 2020-ban gondolkodtam el azon, hogy valamilyen szinten meg is kellene tanulnom. 2021-ben futottam bele egy Te is lehetsz fotós! kihívásba, és a sorsom végképp megpecsételődött. 2022-től nemcsak fényképezőgépre váltottam, de a Te is lehetsz fotós! oldal működését is segítem szövegíróként. Remélem, még nagyon sokáig.

Csernai Mariann
asszisztens

A háttérben segítem a TLF működését, legyen szó ügyfélszolgálatról, adminisztrációról vagy éppen marketingről; egy picit mindenbe beleér a kezem. Munkám célja az, hogy minden zökkenőmentesen működjön és ti már csak azokra a dolgokra koncentrálhassatok, ami igazán számít.

Vizur János
vendég előadó
művészi természetfotók

Ujvári Zsolt
vendég előadó
makrófotó

Terebesi Dénes
vendég előadó
csillagfotó

Alapértékeink
Ezekből nem engedünk!

Szívügyünk, hogy ne csak megtanítsunk fotózni, hanem segítsünk,
hogy a hétköznapokban meg tudd élni a szabad alkotás örömét,
hogy igazi élmény legyen a fotózás.

Jókedv

Nálunk elképzelhetetlen a tekintélyelvű, poroszos légkör. Csak azt csináljuk, amit szeretünk.

Támogató közösség

Empatikus, nyitott, támogatói közösséget alkotunk, ahová öröm tartozni.

Feladatalapú tanulás

Hiszünk abban, hogy a gyakorlásnál nincs jobb tanítómester.

Őszinte kommunikáció

Fejlődésünk alapja a kommunikáció és az őszinte visszajelzések.