.Blog/Gondolatok a fotózásról

Progresszív fotózás

A progresszív művészet egy olyan művészeti irányzat, amely a hagyományos művészeti formáktól eltérően új módon közelít a művészethez, és azokat új technikák, anyagok és eszközök felhasználásával hozza létre. A progresszív művészet ily módon a modernizmus és a posztmodernizmus művészeti áramlataiban jelenik meg. Ámen. Így hangzik legalábbis a definíció, én pedig az egészet úgy fordítom magamnak, hogy a progresszivitás valami meghökkentő, kissé polgárpukkasztó, ugyanakkor szemet felnyitó, pofán verő valami. Pont ezért érdekel annyira a fotózásban is.

2023. május 04.

El is gondolkoztam, milyen új technológia lehet ilyen értelemben progresszív, milyen anyagokat lehetne behozni a fotózásba digitálisan vagy épp nem digitálisan. Mivel utóbbihoz nem értek, maradtam az előbbinél, és a csúszkák, a duálexpók, meg persze a témaválasztás segítségével igyekszem időnként „bevadulni”. Ez a fajta kísérletezgetés rengeteg mindenre megtanít, például arra is, hogy a sok igenis lehet néha jó, ahogy a kevés is persze több, és a pofánverés nem egyenlő az önkényességgel.


A progresszív művészet célja

A progresszív művészet célja ugyanis az, hogy új látásmódot, új esztétikai értékeket és új értelmezést hozzon létre a művészetről és a világról, ezért a progresszív művészetben az alkotásokat nem csak az értékek, hanem az érzelmek, az élmények, az interakciók és a hatások is meghatározzák. Ennek megfelelően az alkotások általában nem képviselnek hagyományos értelemben vett szépséget, hanem inkább a művész által megfogalmazott érzések, gondolatok és élmények kifejezéseire törekednek.

Vagyis, ha rossz passzban vagyok, és azt akarom megmutatni, akkor olyan képi világot teremtek, amely azt fejezi ki. Ha valami felidegesít, bosszant, akkor tekergetem expo közben a zoomot, hogy átadjam a bennem feszülő vibrálásokat, ha pedig egy társadalmi problémára akarom felhívni a figyelmet, akkor a kendőzetlen valóságot mutatom meg, kicsit élesebb kontúrokkal.

Pont emiatt kritizálják gyakran ezt a művészeti irányzatot, hiszen az ember alapvetően szépre vágyik, itt viszont az esztétikai értékek – épp a kifejezési forma miatt – háttérbe szorulnak. A kritikák ellenére a progresszivitás nagyon fontos szerepet tölt be a művészeti világban, és bár a Facebook és számos más felület nem nézi jó szemmel az ilyen jellegű alkotásokat, azért sorra születnek meghökkentőbbnél meghökkentőbb alkotások a nagyvilágban.

A progresszív fotózás területei

A progresszivitáson belül ugyanis nagy lehetőségek vannak, hiszen az ilyen jellegű alkotások számos stílusban megjelenhetnek, beleértve a dokumentarista fotózást, a szürkeárnyalatos és fekete-fehér fotózást, az absztrakt fotózást, a digitális fotózást és a manipulált fotózást is. A progresszív fotók célja is az, hogy új látásmódot, új esztétikai értékeket és új értelmezést hozzanak létre a fotográfiáról és a világról, a Klubban, illetve Lajos tanfolyamain pedig erre szerencsére bőven van is lehetőségünk.

A progresszív fotózásban az elsődleges cél a figyelem felkeltése, azon belül pedig érzelmek generálása, interakciók kiváltása. Hogy azok negatívak vagy pozitívak, szinte mindegy is, a lényeg, hogy beindítsanak valamilyen párbeszédet néző és alkotó között.

Szerintem ez kifejezetten izgalmas és nagyon nehéz feladat is. Főleg, mert a progresszív fotózást is rengetegen „piszkálják”, mondván, a hagyományos fényképezési technikák helyett az alkotás folyamatára és a kifejezési formára helyezi a hangsúlyt, vagyis többet machinál, mint nem. Ezzel nem feltétlenül értek egyet, de nem is kell, a lényeg az, hogy ha valakit ez az irányzat is vonz, találja meg magát benne. Hiszen ez a művészetek lényege: önmagunk megtalálása és megmutatása. Hogy ki mit vesz le belőle, az már a másik ember dolga.

Szerző

Davida
Davida

Davida szövegíró, kommunikációs tanácsadó, és egy ideje őrült fényvadász. Amikor csak teheti, járja az utcákat és igyekszik lencsevégre kapni a soha meg nem ismétlődő pillanatokat.