.Blog/Gondolatok a fotózásról

Őrült fotós kifejezések

Ha belevetjük magunkat egy tevékenységbe, és még egyedül sem vagyunk a szenvedélyünkkel, előbb-utóbb saját szótárunk lesz. Ismerjük ezt az állapotot a szerelmi életünkből is, hiszen a pároknak is megvan a maguk szókincsgyűjteménye. Nos, nekünk, fotósoknak is.

2022. szeptember 29.

Míg valaki csak állatnevekkel becézgeti a másikat, sokaknál már-már titkos nyelvezetként tűnnek fel a csak egymásnak szóló kifejezések. Lehet ez Mókuska helyett egy hmmm, Bogárka helyett egy ummm vagy akár egy kölcsönzött Dömdödöm is a Nyulambulam pótlására, a lényeg, hogy ez a párok külön nyelve, amelyet jobb, ha senki más nem ismer rajtuk kívül.

Nos, nincs ez másként a hobbitevékenységekben sem, és természetesen más csapatos tevékenységek esetében sem, mint amilyen például a sport.

Fotósnyelv kezdőknek

Mi azonban fotózunk, ennek megfelelően pedig nem szögletről, sarokdobásról vagy büntetőkről beszélgetünk, hanem a fényekkel és színekkel kapcsolatosan minden másról. Igyekeztem is összeszedni a különlegesebb, elsősorban a mi hobbinkkal (szenvedélyünkkel) összefüggő szavakat és kifejezéseket. Bátran egészítsd ki ezt a rövid listát, hiszen minél nagyobb lesz a saját glosszárunk, annál titkosabbnak tűnhetünk a kívülállók számára.

  • Fényvadász – Elég egyértelmű kifejezés, hiszen valóban azok vagyunk. No persze nem abszolút kezdőként, de egy idő után már biztosan azon vesszük észre magunkat, hogy hamarabb meglátjuk a fényt (remélhetőleg nem az alagút végén), mint magát az elefántot, amelynek az ormányán megcsillan.
  • Megyek lőni/Voltam lőni/Meglőttem mindent – És ezek variációi gyakran kimondódnak, amikor fotózni készülünk, hiszen például a természet- vagy streetfotósoknál mindez valóban olyan, mint egy vadászat. Csak sokkal humánusabb, illetve állatbarátabb. A lövés nálunk az expozíció, a vadászat pedig maga a téma felkutatása, majd elkapása. Ha még nem érezted így magad, akkor merülj el mélyebben a fényképezésbe. Különös állapot.
  • Békáztam – Ismerős kifejezés több területről is, de fotós berkekben ez egyértelműen a békaperspektívára utal, amelyet én személy szerint nagyon szeretek, mert klasszul megbolondítja a látványt. A Klubban ezt is külön lehet gyakorolni.

Most pedig jöjjön néhány olyan mondat, amelyet mi, Te is lehetsz fotós!-ok már biztosan nem értünk félre.

Mondatok, amelyeket minden fotós megért

  • „Hát, ebbe nem tudok belekötni.” – Jelentése: a kép úgy jó, ahogy van. Lajos értékel ezzel a mondattal mind a Kihívások alatt, mind a klubházik kapcsán, és mára ez többet ér, mint egy első helyezés bármilyen díjátadón. Sokan hajtunk erre a mondatára, mert az azt jelenti, hogy valamit már tudhatunk.
  • „Aztadebrutál!” – Ezt viszont már mi használjuk napfelkeltekor, naplementekor, egy klassz súrlófénynél vagy bármilyen más fényjelenségnél, míg a környezetünk csak annyit mond, „hol a kávé?” Ismered ugye, hogy felkeléskor, az ablakon kinézve, elsőként azt látod, jók-e a fények vagy sem. Ha mégsem, akkor újfent ásd bele magad mélyebben a fényképezésbe. Hidd el, nagyon jó ennyire őrültnek lenni.
  • „Gyönyörű vonalai vannak.” – Mindenki más egy nőre vagy autóra gondolna, mi azonban tudjuk, hogy egy fényképen megjelenő, a laikusok számára láthatatlan vonalakról van szó, amelyen a házak éppen összetartanak (vagy pont szét), miközben egy út, kondenzcsík vagy akár egy kábel keresztezi (és keretezi) izgalmasan a látványt. A vonalak persze lehetnek spirálok, csigák, árnyékok, bármik, a lényeg, hogy nagyon tudnak hatni.

Persze összegyűjthettem volna a rendes szakkifejezéseket is, mint amilyen maga az expó vagy az ISO, de azokat tudjuk, ismerjük. Egyedül talán az Obit emelném ki mégis mind közül, mert lehet vele játszani: „Obi van, Ken?” „Obi?” (Én kérek elnézést.)

Szerző

Davida
Davida

Davida szövegíró, kommunikációs tanácsadó, és egy ideje őrült fényvadász. Amikor csak teheti, járja az utcákat és igyekszik lencsevégre kapni a soha meg nem ismétlődő pillanatokat.