.Blog/Hasznos

Méhsejtrács házilag

Amikor tárgyakat fotózunk a saját asztalunkon, a világításhoz jól jöhet egy méhsejtrács. Persze vásárolhatunk ilyet, de néhány szívószálból össze is eszkábálhatuk, így nem csak a vakunkkal, hanem bármilyen zseblámpával is használhatjuk majd.

2022. április 28.

Nevét az alakjáról kapta, hisz olyan mint egy lép: apró, vagy nagyobb csövek egymás mellett, alatt-felett. Egy fényformáló eszköz, amit a vakunk elé téve arra használunk, hogy a mindenfelé szóródó fényt egy kis helyre koncentráljuk.

A fényképezőgépünkre feltehető rendszervaku feladata, hogy amikor egy szobában a családunkról szeretnénk egy fotót készíteni, akkor mindenkire jusson elegendő fény. Tehát bármennyire is kicsi, dönthető, forgatható, funkciójából eredően egy nagyobb felületet kell megvilágítania.

Néha azonban szükségünk lehet arra, hogy a fotózandó tárgyunknak csupán egy kis felületét világítsuk meg, a fénnyel kiemeljünk egy fontos részletet. Ehhez pedig nem lesz jó a rendszervakunk. Vagyis segédeszköz nélkül biztosan nem.

Leszűkíthetnénk ezt a bevilágított szöget egy, a vaku köré tekert kartonlappal is, de ebben az esetben a fényfolt széle sokkal határozottabb, keményebb lenne mintha méhsejtrácsot használnánk. A fenti mézesüveg mögötti falon egy sokkal határozottabb szélű kört látnánk, míg így, a méhsejttel világítva, ahogy látod, egy szép átmenet a világosból a sötétbe.

Ugyan néhány ezer forintért lehet vásárolni méhsejtrácsot, de nekem a hétvégén volt szükségem egyre, és mivel már nem tudtam volna megrendelni, így szívószálakból készítettem.

Fontos, hogy fekete szívószálakat használj (egy party boltban vettem), hogy a szívószáltól ne változzon meg a fény színe. Attól függően vágd fel a szívószálakat, hogy milyen nagy kört szeretnél megvilágítani. Minél rövidebb a szívószál, annál nagyobb lesz a felület. Én 6 cm-es darabokra vágtam fel a szívószálakat, ezzel a fenti fotón látható kört tudtam a mézesüveg mögé vetíteni.

A szívószálakat soronként, egymás mellett egymáshoz ragasztottam, majd annyi sort tettem egymásra, hogy a rács lefedje a vakut. A szívószálrács köré kartonpapírt ragasztottam úgy, hogy néhány centivel hosszabb legyen a szívószálaknál, így a szerkezetet rá tudom húzni a vakura. A szívószálak oldalán fekete szigetelőszalaggal körbetekertem a rácsot, hogy jobban tartson, így kb fél óra plusz száradás alatt el is készült a csúnyácska, de tökéletesen működő méhsejtrácsom.

Az üveg két oldalán láthatjuk a különbséget. Balról egy szórt fényű vakuval világítottuk meg az üveget, ettől itt szürkébb lett, jutott fény a címkének is. Jobb oldalról, viszont egy kemény, határozott fény világít, így ez az oldal sokkal intenzívebb, csak az üveg oldalán jelenik meg.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.