A Te is lehetsz fotós! egy közösség, de minden közösségnek van vezetője, aki itt és most én vagyok  😉

A Te is lehetsz fotós! közössége küldetésének tekinti, hogy minél több fotózni szeretőt eljuttassunk a tudatos fotózás egy olyan szintjére, amikor már nem a kép a fontos, az csak a jutalmunk, hanem az a sokszínű élmény, amit kép készítése közben megélünk.

Egykor (nagyon régen) mint akkor mindenki más, én is szerettem volna fényképezni. Egész nyáron dolgoztam, hogy vehessek egy Zenitet, és izgatottan cipeltem magammal negatívjaimat a gimnázium fotószakkörébe. Ám végül mérnök lettem, és kis híján közgazdász, és a fotózás iránti vágy a „fontos” dolgok homályába veszett. Az idő pedig telt-múlt és egyre inkább hiányzott valami, ami ebben a rohanó világban, ha csak egy villanásnyira is, de megállít, megnyugtat.

Sok évvel később, a véletlen folytán egy vértesi kis faluban találkoztam Radisics Milánnal, aki a faluházban természetfotóit vetítette. Ámulatba ejtettek ezek a festőien szép képek, melyek egyáltalán nem hasonlítottak a magazinok fotóihoz. Elkezdtem hát olvasni, és bár úgy éreztem, hogy már mindent tudok, mégis láttam, hogy csapnivalóan rossz képeket készítek.

Azért, hogy alkalmazni is tudjam azt a sok mindent, amit itt-ott olvastam, beiratkoztam a FotoArt iskolába, melyet sok más iskola és workshop követett: Forrásy Csaba, Vizur János, Kadosa Zoli, Nagy Gyuri bácsi, Eifert János, Imre Tamás.

Elsősorban természetfotósnak tartom magam. Szeretem a hegyeket, az erdőket, akkor érzem legjobban magam, amikor egy domboldalon heverek a fűben, de akár órákig tudok mozdulatlanul ülni egy vadlesben is.

Én is fotózok modelleket, gyerekeket, épületeket, tárgyakat, ételeket, és ugyan a képeim többsége virágokról, madarakról, hegyekről készül, a fotózás alapja, fizikája, a kompozíció elmélete ugyanaz, függetlenül attól, hogy egy műteremben, színházban, az utcán, vagy a természetben készül a kép.

Szeretek fotózni és tanítani is, a tudásommal és tapasztalatommal sokaknak segítettem már, hogy jobb fotósokká váljanak, megismerjék a fotózás törvényszerűségeit, megtanuljanak az objektíven keresztül látni. Mindezt játékosan, úgy, hogy észre se vegyék, hogy a fotózás közben tanulnak is.

A Te is lehetsz fotós! közösséget azért álmodtam meg, hogy azokat, akik nem tudnak, vagy akarnak iskolapadba ülni, élményekhez és egy rendezett fotós tudáshoz juthassam.

Ebben a virtuális közösségben nem az én személyem a legfontosabb, én csak összetartom a csapatot, motivállak, folyamatosan feladatokkal látlak el. Természetesen megmutatom a példa fotóimat, ahogyan azt is, hogy hogyan készítettem az adott képet, vannak tippek, írott anyagok, videók, élő adások, többrészes tanfolyamok, de a lényeg a segítő közösség, a képelemzések, a fótós gyakorlatok, kirándulások, túrák, és a sok-sok vidámság, a jókedv 😉 Tarts velem!

A fény legyen veled!
Lipcsei Lajos
Te is lehetsz fotós!