Egykor (nagyon régen) mint akkor mindenki más, én is szerettem volna fényképezni. Egész nyáron dolgoztam, hogy vehessek egy Zenitet, és izgatottan cipeltem magammal negatívjaimat a gimnázium fotószakkörébe. Ám végül mérnök lettem, és kis híján közgazdász, és a fotózás iránti vágy a „fontos” dolgok homályába veszett. Az idő pedig telt-múlt és egyre inkább hiányzott valami, ami ebben a rohanó világban, ha csak egy villanásnyira is, de megállít, megnyugtat.

Sok évvel később, a véletlen folytán egy vértesi kis faluban találkoztam Radisics Milánnal, aki a faluházban természetfotóit vetítette. Ámulatba ejtettek ezek a festőien szép képek, melyek egyáltalán nem hasonlítottak a magazinok fotóihoz. Elkezdtem hát olvasni és bár úgy éreztem, hogy már mindent tudok, mégis láttam, hogy csapnivalóan rossz képeket készítek.

Azért, hogy alkalmazni is tudjam azt a sok mindent, amit itt-ott olvastam, beiratkoztam a FotoArt iskolába, melyet sok más iskola és workshop követett: Forrásy Csaba, Vizur János, Kadosa Zoli, Nagy Gyuri bácsi, Eifert János, Imre Tamás.

Elsősorban természetfotósnak tartom magam. Szeretem a hegyeket, az erdőket, akkor érzem legjobban magam, amikor egy domboldalon heverek a fűben, de akár órákig tudok mozdulatlanul ülni egy vadlesben is. Én is fotózok modelleket, gyerekeket, épületeket, tárgyakat, és ugyan a képeim többsége virágokról, madarakról, hegyekről készül, a fotózás alapja, fizikája, a kompozíció elmélete ugyanaz, függetlenül attól, hogy egy műteremben, színházban, az utcán, vagy a természetben készül a kép.

Szeretek fotózni és tanítani is, van olyan tudásom és tapasztalatom, amivel sokaknak tudok segíteni, hogy profi fotóssá váljanak, megismerjék a fotózás törvényszerűségeit, megtanuljanak az objektíven keresztül látni. A Te is lehetsz fotós! projektet azért álmodtam meg, hogy azok, akik nem tudnak, vagy akarnak iskolapadba ülni, egy rendezett fotós tudáshoz juthassanak.

Ebben a virtuális suliban az én példa fotóimon és a tippeken kívül lesznek írott anyagok, élő adások, többrészes tanfolyamok, egy segítő közösség, képelemzés, fótós gyakorlatok, kirándulások, túrák. És sok vidámság 😉 Tarts velem!

A fény legyen veled!
Lipcsei Lajos
Te is lehetsz fotós!