.Blog/Alkalmazások

Hosszú expozíció Slow Shutter Cam alkalmazással

Amikor fényképezőgép mellett telefonnal fotózol, az egyik legnagyobb probléma, hogy nem tudod beállítani az expozíciós idő hosszát. Szerencsére vannak alkalmazások, amelyek a hosszú záridő problémáját hivatottak megoldani. Én a Slow Shutter Cam nevűt használom.

2022. június 02.

Egy korábbi cikkben, a Hosszú expozíció iPhone-nal címűben arról írtam, hogy az iPhone a gyári Kamera alkalmazásában egy effekttel valamit próbál ezen a dolgon javítani, ami dicséretes, de ez a lehetőség fixen 3 másodperc hosszú exponálást enged.

Ha ennél hosszabb időre van szükséged, akkor ehhez be kell szerezned egy külső alkalmazást. Én iPhone-on a Slow Shutter Cam nevűt használom. 60 másodpercig szabadon tudom állítani az expozíciós idő hosszát, de van bulb funkciója is, amikor annyi ideig készül a fotó, ameddig az exponáló gombot másodszorra is meg nem nyomom. Ez pedig már pont olyan mintha fényképezőgépet használnék.

De ennél még többet is tud: a mozgás elmosódásának erősségét utólag, szerkesztés közben is tudom állítani.

Slow Shutter Cam beállításai

Mielőtt használnád az alkalmazást, érdemes néhány beállítást felülbírálni.

slow shutter settings

  • Ellenőrizd, hogy a képfelbontás maximális-e! Nálam ez 12M pixel
  • A képfájl formátuma lehet jpg, png, tiff, vagy heif (a kamera nyers formátuma). Én jpg-ben, vagy png-ben nem használnám, mert azok tömörített formátumok, kevesebb infót tárolnak. Persze a tiff és a heif képek sokkal nagyobbak lesznek, de milyen bosszúság lesz, amikor meglövöd életed képét, de valamit kellene benne igazítani, és a jpg már erre nem lesz alkalmas.
  • A grid engedélyezésével a komponálást segítő rácsvonalak jelennek meg a képernyőn.
  • Az Auto-Lock AF/EF engedélyezésével a képernyőn be tudod állítani és fixálni az élesség pontot, így előre be tudod állítani, hogy mi legyen éles a képen. Pl a berobogó vonat nem fogja elorozni az élességet a távolabbi hídkorlátról.
  • Engedélyezd a Volume Shutter lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy a hangerő szabályzó gombokkal is el tudod lőni a képet. A fülhallgatódat pedig így távkioldóként tudod használni.
  • A Geotagging-et engedélyezve a képed exif adatai közé a készítésének helyét, gps koordinátáit is elmenti a telefon.

whyus-03

Hogyan használd az alkalmazást?

Mivel hosszú ideig fogsz fotózni, ezért szinte kizárt, hogy kézből berázásmenetesen meg tudd tartani a telefonodat. És ugyan azt szeretnénk, hogy a témánk mozogjon a képen, de a mozgás érzékeltetéséhez jó, ha van mozgásmentes dolog is a képen. Mondjuk a háttér.

Szóval hosszú záridős fotókhoz mindenképp állványra érdemes rakni a telefont. És hogy még inkább csökkentsük a berázás veszélyét, távkioldót kell használnunk. A lényeg, hogy ne a telefon gombját nyomjuk meg, mert ez a kis erőhatás is be fogja rázni a telefonodat.

Ha van Apple Wacth-od, akkor azzal könnyedén el tudod sütni a kamerádat. De elegendő a telefon fülhallgatója is. Ha a beállításoknál mutatott Volume Shutter lehetőséget engedélyezted, akkor a kábelen található hangerő szabályozó gombokkal is tudsz képet készíteni.

csíkhúzás

Felvételi módok

Az alkalmazásban a bal oldali fogaskerék ikonra kattintva három felvételi mód közül választhatunk:

  • Motion Blur: A téma mozgását rögzítjük úgy, hogy az bemozduljon. Például a vízesés „megfagyasztása”
  • Light Trails: Éjszakai mozgás rögzítése. Ilyen az autók lámpái csíkot húznak.
  • Low Light: Hosszú expozíció, amikor akár 60 másodpercig, vagy bulb módban ennél sokkal tovább fotózunk. Gyenge fényviszonyok között, éjszaka, például csillagfotózáshoz használhatjuk ezt a módot. Erre azonban vannak sokkal jobb programok mint a Slow Shutter Cam.

Bármelyik felvételi módot is választjuk, lehetőségünk van az ISO érzékenységet kézzel beállítani. A magasabb érzékenység rövidebb expozíciós időt eredményez, de a kép zajosabb lesz. Olyan vibráló, zizis lesz a kép. Ezért javaslom, hogy az érzékenységet tartsd minél alacsonyabban.

patak

Az ISO értéket a beállítások utolsó során találod. Ha a csúszka bal oldalt van, akkor az alkalmazás automatikusan választ érzékenységet. Jobbra húzva pedig mi mondhatjuk meg, hogy milyen érzékenységet használjon.

Az automata érzékenység állítás csak nappal, jó fényviszonyok mellett érdemes használni. Kevés fényben túl zajos lehet a képünk.

A felvételi módnál válasszuk, hogy a három közül melyik módban akarunk fényképezni.

A felső két csúszkával a felvételi mód hatásának erősségét (a mozgás elmosódottságát, a fény érzékenységét, illetve a zajosságot) és a a felvétel időtartamát állíthatjuk be.

Az expozíciós idő hosszának maximuma 60 másodperc. Ennél hosszabb idő kiexponálására is van lehetőség: húzd a csúszkát a jobb széléig, a bulb állásba. Ilyenkor az expozíciót az expozíció befejezéséhez még egyszer meg kell nyomni az exponáló gombot. tehát nekünk kell leállítani a felvételt.

Az elkészült kép szerkesztése

Amikor elkészül a kép azt menthetjük, törölhetjük, vagy szerkeszthetjük.

A szerkesztés gomb megnyomásával a módosíthatjuk a fényerőt (Brightness), a kontrasztot (Contrast), a telítettséget (Saturation), vagy az árnyalatot (Hue). De ami a legjobb „játék” a programban, hogy utólag, a Freeze csúszkát tologatva meg tudjuk változtatni a mozgás elmosódottságát, vagy az intenzitást.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.