.Blog/Tippek

Horror szemű házi kedvencek

Amikor a kutyusunkat, cicusunkat fotózzuk, néha a fotóról ijesztő szemű szörnyeteg néz vissza ránk. Rohanunk is az orvoshoz, mert biztos meg fog vakulni szegény.

2022. február 17.

Ne ijedjünk meg. Ez természetes, ha rosszul vakuzunk a kedvencünk szemébe. Az előző Vörösszem-effektus című írásomban azt mutattam meg, hogy miért lesz a megvakuzott emberek szeme piros: a rosszul beállított vaku fénye a szemfenékről visszaverődik és a piros vérerek tükröződése miatt pirosodik el a szembogár.

Ugyanez az oka a kutyák kék szemének. Kékszem-effektus? Váó, akkor a kutyák ereiben nemesi, kék vér folyik? Hááát, nem igazán. Az állatok vére is piros. Sőt sok rosszul megvakuzott állatnak is piros lesz a szeme.

A kutyák, macskák szeme miért nem piros?

A megoldás egyszerű: az éjszakai állatok szeme tükröződik ilyen furcsa színekben. Mégpedig azért, mert éjszakai életmódot élnek, vagyis egy evolúciós folyamat eredménye.

Az állatok szemében is az ideghártyáról, vagyis a retináról verődik vissza a fény. Az éjjeli életmódot élő gerincesek, leginkább a ragadozók szemében azonban a retina mögött egy olyan hártya van, ami a beérkező és a fényérzékelő receptorok által nem elnyelt fényt visszaveri. Ez az irizáló hártya pedig általában zöld színű. Vagyis ezt a visszavert zöld színt látjuk a kutya szemében.

Emiatt látnak sokkal jobban éjszaka ezek az állatok. Az ember szemébe jutó fény egy részét a receptorok felfogják, a fény többi része viszont a szemfenéken elnyelődik. Ez a fényvisszaverő hártya viszont az embernél elveszett fény nagyrészét ugyanabba az irányba veri vissza, ahonnan érkezett (ezért a retinán képződő kép fókusza sem változik), vagyis a visszavert fényt is tudja hasznosítani a receptor. A macskák szemének fényérzékelése így például 45%-kal javul.

Ha éjszaka a zseblámpáddal keresed az utat és véletlenül egy távoli macskára világítasz, a cicusból ugyan semmit nem fogsz látni, csak egy félelmetes szempárt, ami rád mered. Nem véletlenül lett macskaszem a neve a bringák fényvisszaverő prizmáinak.

Nagyapám sokszor elmesélte, hogy fiatalon éjszaka ment haza a falujába. Közvilágítás még nem volt, és hogy ne kelljen nagyot kerülnie, átvágott a temetőn. Hogy, hogy nem, a gyenge holdfényben pedig belelépett egy másnapi temetésre előkészített sírba. Majd a nyakát szegte. Az első sokk után körülnézett, hogy hogyan is tudna kimászni, éééés egy zöld szempár néz rá a sarokból. Hát nem kellett sokat töprengenie a kimászás technikáján.

Mi hát a megoldás?

Sajnos nincs jó megoldás. Én mindig azt tanácsolom, hogy csak végső elkeseredésedben vakuzz! Használd inkább a természetes fényeket. De persze egy házikedvenc, nem fogja megvárni, amíg kihúzod a függönyt, lámpát kapcsolsz, vagy nem fog azért megmerevedni, hogy a kevés fény miatt megnőtt expozíciós idő alatt ne mozduljon be a kép.

Ha fényképezőgéped van, akkor az előző cikkben leírtam, hogyan tudod elkerülni a vörösszem-effektust. Viszont a telefon vakuja nem mozgatható. Amikor vakuzol, akkor a vörösszem hatást kiküszöbölő villogás miatt biztos, hogy abba fogja hagyni a cukiskodást a kis szőrmók, és mire a kép elkészül, már oda a jó pillanat.

Pont ezért ha vakut használsz, és tudod, akkor a vörösszem korrekciót kapcsold ki! Legyen inkább zöld, vagy kék (például a törpe snaucerekek) a kutyus szeme, majd utólag kijavítod egy alkalmazással, ha nagyon zavaró.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.