.Blog/Gondolatok a fotózásról

Hogyan készíts minimalista fotókat?

A minimalista fotózás lényege az egyszerűség és a letisztultság hangsúlyozása a fényképeken. Ennek a stílusnak ugyanis az az alapelve, hogy a kevesebb több, éppen ezért az ilyen fotókon egyszerű kompozíciókat és tiszta vonalakat láthatsz, minimalizálva a zavaró vagy felesleges elemeket a képen. Elvileg. Mert nagyon sokan máshogyan gondolkoznak.

2024. január 02.

Egyesek minimalista környezeteket keresnek, például üres tereket, egyszerű háttérrel rendelkező helyszíneket vagy letisztult tájképeket, hogy egyetlen fontos tárgyra vagy részletre fókuszálhassanak a kompozícióban. Mások az apró részletek és minták minimalizálásával játszanak, hogy elérjék a letisztult, egyszerűségre összpontosító hatást, ugyanakkor sokan azt is minimalista képnek tekintik, ha a színek egységesek, homogének, de több minden történik a képen. Éppen ezért a fény és árnyék kiemelése, a színhasználat és a negatív tér kihasználása is jellemző a minimalista fotózásra, amelynek egy, mindenki által elismert „parancsolata” van: legyen lényegre törő, egyszerű, mégis erőteljes.

Nagyon sok fotót megnézegettem, nagyon sokat utánaolvastam a minimalista képeknek, és azt tapasztaltam, hogy szinte mindenki mást tart minimalistának. Nálam a minimalizmus attól minimalizmus, hogy letisztultabb, mint egy IKEA-szobabelső. Ha párhuzamot kellene állítani a belsőépítészet és a fényképezés között, akkor sokkal inkább a japán enteriőröket hoznám példaként.

Mire koncentrálok, ha minimalista képeket készítek?

  1. A kompozíció legyen egyszerű, letisztult: Keresek egy fókuszpontot, egy vonalat, egy kontrasztos elemet olyan háttérrel, ahol szinte semmi nincs.
  2. Tiszta vonalakkal, formákkal, mintákkal operálok, amely segítenek a fókusz megtartásában és az egyszerűség hangsúlyozásában.
  3. Igyekszem kihasználni a negatív, üres tereket, amelyek fontos részei a kompozíciónak, hiszen segítenek kiemelni a központi elemet.
  4. A színeket is minimalizálom, ami nem azt jelenti, hogy pasztellel dolgozom, hanem hogy egy, maximum kettő szín lesz hangsúlyos a fotón. Ilyenkor jól jön, ha komplementer színpárokban, kontrasztokban is gondolkozunk.
  5. Külön figyelek a fény-árnyék játékra, mert az mindig „megcsinálja” a fényképet. Mivel én nem szeretem a beállított képeket, az utcán keresem a lehetőségeket, de ha te otthon akarsz játszani, figyelj a megfelelő világításra. Gondosan helyezd el a tárgya(ka)t a képen, és ügyelj arra, hogy megfelelő távolság legyen közöttük (ez a kiegyensúlyozott kompozíció miatt fontos).

Lehet-e minimalista a mozgás megjelenítése?

Hagyományosan az állóképek jobban illenek a minimalista stílushoz, mint amelyek mozgást jelenítenek meg, de sehol nincsen előírva, hogy például egy elsuhanó ember vagy madár ne lehetne a minimalista képed témája. Ebben az esetben arra figyelj, hogy a mozgó objektumon kívül minden más egyszerű, semleges legyen.

Van azonban egy rossz hírem: Ha a fentiekre mind odafigyelsz, még akkor sem biztos, hogy minimalista lesz a képed, van ugyanis egy extra nehézség ebben a stílusban: kell, hogy minden minimalizmusával együtt vagy annak ellenére adjon is valamit a nézőknek. Na de mit tudhat egy minimalista fotó? Nem vagyok profi, csak a saját meglátásomat tudom megosztani veled: szerintem nem kell, hogy az ilyen képeknek legyen extra mondanivalója, de fontos, hogy hassanak. Kifejezhetnek magányt, szerelmet, álmot, vágyakozást… ezt pedig piszok nehéz megfogni. Talán pont azért szeretem a minimalista képeket.

Szerző

Davida
Davida

Davida szövegíró, kommunikációs tanácsadó, és egy ideje őrült fényvadász. Amikor csak teheti, járja az utcákat és igyekszik lencsevégre kapni a soha meg nem ismétlődő pillanatokat.