.Blog/Hasznos

Hány expó van a kamerádban?

A tükörreflexes kamerák egyik fontos paramétere az expószám, vagyis az, hogy hány fényképet készítettek vele. Kicsit olyan ez mint az autóknál a megtett kilóméter, amiből következtethetünk az elhasználódására.

2021. április 14.

A legtöbb fotósnak gyakorlatilag sosem lesz szüksége erre a számra, viszont amikor használt fényképezőgépet vásárolunk — ahogy autóvásárláskor is — jól jön, ha tudjuk. Az expószámból következtethetünk arra, hogy milyen komolyan használta a kamerát a tulajdonosa, bár arról így sem fogunk semmit megtudni, hogy mennyire volt gondos gazdája.

Az expószámból igazából a mozgó alkatrészek kopására következtethetünk, vagyis arra, hogy életének melyik felében járhat a kamera. A MILC rendszerekben ugyan nincs tükör, sőt a redőny sem úgy működik mint a DSLR-ekben, azért ott is sejthetjük, hogy egy kamera, amivel már 150e képet készítettek „leharcoltabb” lesz mint egy 5e képet lőtt kamera.

Ahogy az autóknál, a fényképezőgépeknél is megadja a gyártó (nem mindegyik persze), hogy az adott kamerával elvileg hány expót tudunk fotózni, utána pedig jöhet egy zárcsere. Ez a szám attól függ, hogy milyen használatra szánják a kamerát. A profi cuccokban nem ritka a 300e expós határ sem, de egy belépő kamera általában 50-150e expószámot tud.

A profik és a stúdiók számára ez egy fontos adat, mivel ez alapján a költségvetésükben komolyan számolniuk kell a kamerák elhasználódásával.

Szóval, ha kamerát akarsz vásárolni, és találsz egy szép állapotban lévő, viszonylag új kamerát, még nem biztos, hogy örülhetsz, érdemes megnézni az expószámot, mert lehet, hogy hiába szép a külső, a belső már a végét járja. És igaz ez fordítva is. Egy 10 éves kamera, amivel még csak 3000 képet készítettek, olyan mint a garázsban tartott autó, amivel csak 3000km-t autóztak.

Az, hogy RAW-ban, JPG-ben, vagy egyszerre mindkettőben fotózol, nem számít, hiszen egy kép elkészítése egyetlen művelet lesz, függetlenül a kép tárolásának formájától.

Kamera menü és a kép EXIF adatai

A kamerák nagyobb részében ehhez az infóhoz nehezebb hozzájutni mint az autóknál leolvasni a műszerfalról a kilométerszámlálót, bár egyes modellekben megtalálható ez a szám a kamera menüjében (Shutter Count).

De mit tehetünk azoknál a kameráknál, ahol nincs a menüben az expószám kijelezve? Ezeknél a digitális kameráknál az elkészített fényképeken kell keresnünk az expószámot, ugyanis a kamerák a fényképekbe a készítés körülményeit is elmentik, az expószám pedig az EXIF-metaadatok megjegyzés részében található. Ez az információ is általában rejtve van, de vannak fizetős és ingyenes alkalmazások, amelyek segítségével kiolvashatjuk.

EXIF adatok kiolvasása

A kép adatainak kiolvasásához egy szerkesztetlen képet kell használnunk. Tehát ne egy olyan képből próbáld kiolvasni ezt, amit pl a Lightroomban már megdolgoztál kicsit, mert vagy benne marad ez az adat, vagy nem. A Lightroom egyébként nem mutatja meg ezt az EXIF adatot.

Szóval készíts egy fotót, majd a kártyáról mentsd le a számítógépedre. Az mindegy, hogy RAW, vagy JPG formátumú képet készítesz, mindkettőben benne lesz, viszont a JPG-vel mégis jobban jársz, mert egy régebbi oprendszer nem biztos, hogy fogja tudni olvasni a friss RAW képfájlokat.

Ingyenes internetes szolgáltatások

A Windows gyári alkalmazásai nem olvassák ki a EXIF megjegyzés szakaszát, így itt vagy egy külső alkalmazást használsz (pl az Irfanview egy nagyon jó képnézegető app), vagy egy ingyenes online szolgáltatást használhatsz.

Több online szolgáltatás is létezik, de mindegyik úgy működik, hogy a képet a böngésződön keresztül feltöltöd, az pedig kiolvassa az EXIF-metaadatokat és megjeleníti az expozíciószámot.

A Camera Shutter Count egy egyszerű, méretkorlátozás nélküli (így akár RAW fájlokat is feltölthetünk) szolgáltatás, és ahogy a lenti képen láthatod, megmutatja azt is, hogy a kamerám élettartamának hány százalékánál tart. Ezt a böngészős szolgáltatást természetesen elérheted MAC-ről és bármilyen más Linux oprendszerről is.

MAC-en egyszerűbb dolgunk van

A legegyszerűbb megoldás MAC-en a Preview alkalmazás használata, mivel ez része az operációs rendszernek, így semmit nem kell letöltened, vagy böngészőn keresztül feltöltened.

  • Nyisd meg a fotót a Megtekintő (Preview) alkalmazással. A Megtekintő tudja kezelni a RAW formátumokat is.
  • Kattints a Eszköz / Vizsgáló megjelenítése (Tools / Show Inspector) menüre, vagy nyomd meg a Cmd + I billentyűkombinációt.
  • A felugró ablakban kattints a „i” fülre — fekete körben i betű, ami a További információ (More info) panelt jeleníti meg.
  • A következő képernyőn kattints a kamera nevére (nálam ez Nikon), ez a gyártó EXIF adatainak megjegyzés szakasza.

Azért csak óvatosan ezzel a számmal

A kamera valamit beleír ebbe az EXIF dologba, az alkalmazások ezt kiolvassák, de azért ez közel sem olyan biztos, hogy igaz is. Olyan ez mint az autóknál a visszatekert kilométer óra. Mondjuk egy zárcserés kameránál nem biztos, hogy nulláról indul. Lehet, hogy 150e expót mutat az EXIF, de a kamerában egy vadiúj zár van. Mintha motort cseréltünk volna abban az autóban.

Szóval ha igazán biztosra akarunk menni, akkor szervízbe kell vinnünk a kameránkat, mert ők biztosan a valós expószámot fogják megmondani.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.