Az objektívgyártók rengeteg pénzt ölnek abba, hogy olyan objektíveket fejlesszenek, amelyek nem torzítanak. A halszem objektívet azonban pont azért szeretjük, mert különleges perspektívában, brutálisan eltorzított képet kapunk.

Március elején egy Fotós sétát tettünk az Alcsúti Arborétumban. A séta egyik résztvevőjének zsákjában pedig lapult egy halszemem objektívet. Ha csak nem vagyunk nagyon elvetemültek ritkán fogunk egy ilyen furcsa képet készítő objektívet használni, tehát kevés fotós büszkélkedhet vele. Nekem sincs.

Igazából azért nincs, mert ahhoz képest, hogy mennyiszer fotóznék vele, nagyon drága. A címlapon látható objektív több 10e euró, de egy egyszerű halszem objektív is 500e forint. Azonban Béla rávilágított egy tényre: néha olcsón ki lehet fogni használt, öreg optikákat. És így már érdemes lehet beszerezni egyet, ugyanis ragyogó játék egy kreatív fotós kezében.

halszem hóvirág

Mi is ez a halszem?

A halszem objektíveket eredetileg a csillagászok számára fejlesztették ki, hiszen a segítségével teljes égboltot (vagyis egy félgömböt) tudunk egyetlen képkockán megjeleníteni. Hogy miért halszem? Mert olyan perspektívából láthatjuk a világot, ahogyan azt a halak.

Mi emberek úgy 46 fokos szögben látjuk a világot, a halszem viszont mindent, ami előttünk van (180°). A címlapon szereplő halszem optika pedig még mögénk is belát (220°). Emiatt pedig olyan dolgok is a képre kerülnek, amelyeket mi nem látunk, emiatt furcsa, torz képet kapunk. Használatával drámai hatást, humort, művészi hatást(?) vihetünk a képeinkbe.

halszem objektív

A halszem objektíveknek két fajtája létezik:

  • a cirkuláris
  • és a diagonális halszemoptika

Cirkuláris halszemoptika

A körkörös halszem objektívek minden irányban 180°-os, vagy nagyobb szögben látják a világot, amit kör alakban vetítenek rá a képre. Olyan a hatása, mintha egy csövön néznénk keresztül. A képe erősen torzul, hogy mennyire, az attól függ, hogy a tárgy milyen közel van az objektívhez.

Az ilyen objektív gyújtótávolsága úgy 8mm környékén van, tehát már ebből is látszik, hogy egy nagyon extrém széles látószögű objektívről van szó.

Joshua Cripps

A fenti kép Joshua Cripps fotós készítette. A többi halszem objektívvel készült képét is érdemes megnézned.

Ezzel az objektívvel vigyázni kell, ugyanis, ha egy fullframe-hez fejleszette halszemet használunk kisebb szenzorú (APS) gépen, akkor a képen nem lesz rajta a teljes kör, a szélei le lesznek vágva. Az ilyen érzékelőkhöz 4,5-6mm gyújtótávolságú halszemet használhatunk.

Diagonális halszemoptika

halszem Béla 2

A teljes képes halszemoptika is kört rajzol (ahogy minden  más minden objektív is), de itt a kör nagyobb mint a képkocka mérete, így a kép a teljes képfelületen megjelenik. Itt a 180°-os látószög csak az átló mentén igaz, emaitt viszont kevésbé torzít mint a cirkuláris halszem.

Halszem előtét

A telefonokat úgy tervezik meg, hogy minden ember tudjon vele elfogadható képet készíteni. Ez azt jelenti, hogy olyan lencsét, lencséket tesznek beléjük, amivel a legtöbb helyzetben, minél kevesebb fotós tudással is képesek legyünk fotózni. Ez viszont erősen korlátozza a kreatívkodás lehetőségét.

Ha nem tudjuk a lencsét cserélni, le kell mondanunk a halszem effektusról? Igazából nem, mivel a kompakt gépekhez, telefonokhoz is gyártanak halszem előtéteket, amit felcsavarhatunk, felcsipeszelhetünk a kameránkra.

Ne told túl!

Amikor egy új kütyüt szerzünk, ameddig el nem múlik az újdonság varázsa, minden pillanatban azt akarjuk használni. Azonban az élet minden területére, így a fotózásra is igaz, ami elsőre meghökkentő, izgalmas, az ha túl sűrűn használod elcsépeltté válik.