.Blog/Gondolatok a fotózásról

Groundtrend – A legmenőbb perspektíva

Nyáron elsődleges alapszabály, hogy „Nézz a lábad elé, nehogy elbotolj egy fotósban!” A parkokban, tereken, járdaszéleken ugyanis komolyan fenyegethet ez a veszély, főleg, ha arra jársz, amerre én. Én ugyanis szintén sokszor ledobom magam a földre.

2023. április 20.

Nem mondom, első pillanatban furcsának tűnhet látni, hogy valaki hasal a fűben, vagy belefúrja a fejét az aszfaltba egy fényképezőgéppel a kezében, de hidd el, van abban valami varázslatos, amikor új, szokatlan perspektívákkal próbálunk kísérletezni. A földről fotózás ugyanis igazán ütőssé teheti a képeket.

Mit kínál a Groundtrend?

Amikor lehajolsz a földre és megpróbálsz olyan szögből fotózni, amelyet mások ritkán látnak, megnyílik egy új világ előtted. A tárgyak és emberek más módon jelennek meg a képen, és egy egyszerű jelenet is izgalmasabbá, dinamikusabbá válhat.

Az alulról felvett képek például nagyon hatásosak tudnak lenni, mert erősítik az alakokat és kiemelik a részleteket. Az emberi szemszög alatt készült fotók pedig érzelmekkel, energiával és élettel telítettek lehetnek.

Lehet ugyan, hogy furán fogsz kinézni az emberek előtt, de legalább a képeid különlegesek lesznek, és nekünk ez a lényeg.

Az általam csak Groundtrendnek nevezett hasalás tehát nagyon izgalmas lehetőségeket kínál, de mielőtt ugranál egy hasast vagy dobnál egy hátast a szomszéd háza elé, adok néhány hasznos tippet.

Hogyan fotózz földről?

Lehet úgy is, hogy csak a gépet teszed le, és a nézőke helyett a kijelzőn keresed meg a témát. (Mobillal ez nehézkesebb, és ha még a Nap is süt, könnyen előfordulhat, hogy „vakon” kell fotóznod.) De lehet úgy is, hogy kecsesen a géped mellé fekszel. Nézzük meg, mi a teendőd ilyen esetben.

  1. Először is mérd fel a terepet. Ha az utcán fotózol, győződj meg róla, hogy nem zavarod az arra járó embereket, és figyelj a biztonságodra is. Fontos, hogy ne veszélyeztesd magad vagy mások épségét. (A Fűvészkertben persze erre nem mindig tudok odafigyelni, mert az egyik helyen a víztükör szintje kissé mélyen van, és minden percben azon imádkozom, ne zúgjak bele a vízbe gépestől, mindenestől.)
  2. Ha a földön hasalva fotózol, könnyen előfordulhat, hogy megbotlasz egy szemétben vagy kutyapiszokban. Valljuk be, ez egyrészt nem a legcukibb kiegészítő egy fotón, másrészt rajtunk sem. Ahogy Lajos javasolta, legyen nálad mindig egy kukászacskó, amelyre rátérdepelhetsz, ráfekhetsz. (Én mindig megfeledkezem erről.)
  3. Használd ki a perspektíva erejét. Kísérletezz olyan szögekkel, kompozíciókkal, amelyek kifejezetten szokatlanok. Feküdj a hátadra és örökítsd meg így a lombkoronákat, felhőket, épületeket, vagy akár az embereket is, ha elég bátor vagy. A földről történő fotózás rengeteg lehetőséget ad arra, hogy új megvilágításban láthasd a világot, és olyan részleteket fedezhess fel, amelyeket máskor könnyen elkerülnél.
  4. Szabadon kísérletezz a képkivágással és a mélységélességgel is. Próbálj meg közvetlenül a talajra fókuszálni, vagy alkoss csoda szép bokeht, hogy izgalmas kontrasztot teremts a képeden. Játssz az árnyékokkal és a fényekkel, hogy még lenyűgözőbb hatást érhess el.

Ne korlátozd magad a parkokra! Bárhol lehetőséged van arra, hogy új perspektívákat fedezz fel. Akár az utcán, akár az otthonodban vagy egy másik helyszínen tartózkodsz, mindig legyél nyitott az érdekes lehetőségekre.

Miért jó a Groundtrend?

A Groundtrendet azért „találták ki”, hogy hatást váltson ki az emberekből. Élvezd ki a helyzet abszurditását, és legyél tudatosan akár humoros is fotózás közben. Nemcsak a földön hasalásnak lehet komoly szórakoztató hatása, hanem a képeknek is lehet vicces, megmosolyogtató üzenete. Csak légy magad és játssz a helyzetekkel!

Például hasalj a földön, kapd el a pillanatokat és tedd fel közben magadban a kérdést: „Vajon az emberek milyen arcot vágnak, ha meglátják, hogy így fotózom?” És míg a válaszodra vársz, élvezd a hasalás izgalmait.

Tudod, a fotózásban is van helye a vidámságnak és a kreativitásnak. A Groundtrend lehetőséget ad arra, hogy új utakat járj és/vagy megnevettesd a közönségedet egy kis földön fetrengéssel. Szóval „padlóla le”, kapd elő a fényképezőgépedet, és hozd létre a saját univerzumodat a földön kúszva!

Szerző

Davida
Davida

Davida szövegíró, kommunikációs tanácsadó, és egy ideje őrült fényvadász. Amikor csak teheti, járja az utcákat és igyekszik lencsevégre kapni a soha meg nem ismétlődő pillanatokat.