.Blog/Telefon

Fotózáshoz melyik telefon lesz a legjobb?

Az okostelefonoknak több olyan paramétere van, melyet vásárlás előtt érdemes összehasonlítani. Mivel ez mégiscsak egy fotóiskola, így a mi szempontunkból a telefon kamera teljesítménye lesz a legfontosabb.

2022. március 24.

Az előző Telefon, vagy fényképezőgép? című cikkben arról írtam, hogy ma már a telefonokkal bizonyos korlátok között, de tudunk olyan minőségű képeket készíteni mint egy fényképezőgéppel, így a családi eseményekhez, nyaralásokhoz, virágfotókhoz, termékfotókhoz, de akár még streetfotókhoz is tökéletesen megfelelnek.

Ezért, ha megérett a telefonod a cserére, nyilván szeretnél egy olyan kamerát, amivel akár egy fényképezőgépet is kiválthatsz. De hogyan döntheted el, hogy az adott típus megfelel-e neked?

A mobilok kamerája nem olyan egyértelműen összehasonlítható mint mondjuk a telefon memóriájának a nagysága, vagy a processzor sebessége, hiszen a kamera szoftvernek is fontos szerepe van abban, hogy jó képet készíthessünk. De ugyan, mit is jelent a jó kép? Rengeteg a bizonytalanság 😉

Sokszor kapok olyan leveleket, amelyben azt kérdezik tőlem, hogy melyik telefont vásárolja meg a kérdező. Hát nem mernék arra vállalkozni, hogy bármelyiket is ajánljam, vagy sorrendet állítsak fel a mobilok között.

Javaslom, hogy fogadjuk el a mobil kamerák tesztelésében az egyik leghitelesebbnek tartott portál, a francia DxOMark oldal eredményeit. A cikk írásának időpontjában a telefonok kameráinak szempontjából ez volt a sorrend:

telefon sorrend

A DxOMark a kamera tesztek alapján egy pontszámot ad a mobiloknak, így kialakul egy aktuális sorrend. Tehát a listában régebbi telefonok is megtalálhatóak. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen alaposan tesztelnek, nézd meg az aktuálisan legjobb kamerának, a Honor Magic4 Ultimate tesztjét.

Mire használjuk majd a kamerát?

A kamerán kívül az is érdekes lehet, hogy mire szeretnénk használni a telefonunkat. Például ha sok 4k-s videót készítünk, akkor nagyméretű memóriára, vagy olyan telefonra lesz szükségünk, amibe micro-SD kártyát is be tudunk dugni.

Viszont, ha egy utazási blogot írsz és városnézés közben sokat fotózol, akkor a memória nagyságánál fontosabb, hogy az akkumulátor sokáig bírja, hisz nem lesz mindig lehetőséged feltölteni azt.

Napfényben ma már nincs gond egyik kamerával sem, azonban, ha a munkád megkívánja, hogy sokat fotózz fényszegény környezetben, vagy éjszaka, fontos, hogy minél jobb legyen a telefon fényérzékenysége. Ugyan brutál ISO értékeket láthatunk egy-egy telefon adatlapján, de azért szerintem jelenleg még ez a leggyengébb pontja a telefonos fotózásnak. Persze mondhatod, hogy van vaku a telefonban, de ha jót akarsz, ezt felejtsd el.

Az az adat, hogy egy telefon kamerája 8, vagy 12 megapixel felbontást tud, szerintem lényegtelen, hisz az Instagram, vagy a facebook kb 1 megapixeles képet jelenít meg. Ehhez képest mindkét felbontás bőven sok. Persze minél nagyobb a felvételünk, annál részletgazdagabb lesz a kép. Amikor filtereket teszünk a képre, akkor nem árt a nagy felbontás, de szerintem ne ez legyen a fő szempont, amikor telefont választunk.

Miért kell több kamera egy telefonba?

A telefonokban az előlapon és a hátlapon is találunk kamerát. Az előlapi (szelfi) kamerára azért van szükség, hogy amikor magunkat fotózzuk, akkor a kijelző segítségével komponálni tudjunk. Mivel ezzel a kamerával kizárólag szelfizni szoktunk, így ide olyan kamerát, lencsét építenek a gyártók, amivel portrézni lehet jól.

Erre egy gyengébb minőségű kamera, enyhe tele látószöggel elegendő, de ha a szelfizésből élsz, akkor olyan telefont keress, aminek az előlapi kamerája is sok pontot kapott a DxOMark tesztjein.

A hátlap kamerája már sokkal izgalmasabb, mivel a szelfizésen kívül minden másra ezt a kamerát használjuk. Egy kamerával szemben támasztott igények a helyzettől függően nagyon eltérőek lehetnek. Közeli tárgyfotóhoz más kameratulajdonságok kellenek mint egy tájkép fotózásához.

A telefonok alapkamerájának a látószög szempontjából egy filmes kamerára átszámítva kb. 35mm-es gyújtótávolságú lencsét használnak, mert ezzel nagyon nem lehet mellé lőni. A filmes korban a fotóriporterek is előszeretettel használtak ilyen optikákat.

De nem véletlenül cserélhetők a fényképezőgépek objektívjei. Minden objektív más feladatra ideális, a telefonunk kameráját azonban nem tudjuk lecserélni. A fényképezőgépek objektívjeiben sok lencséből álló rendszerek vannak, melyekben az egyes lencsetagok el tudnak mozdulni, így változtatva meg az objektív optikai tulajdonságát, a nagyítását, vagyis a látószöget.

Ugyan egy telefon kamerájába is tudnak egymás mögé több lencsét szerelni, de azért azt könnyen beláthatjuk, hogy ezen a csupán 1-2 mm-es hosszon kevesebb a lehetőségünk mint egy 30cm hosszú objektívnél.

Hogy ezt kiküszöböljék a gyártók ma már több kamerát szerelnek a telefonokba, és mindig azzal a kamerával készíthetünk képet, ami a fotózandó helyzet szempontjából a legjobb megoldást, vagyis képet szolgáltatja.

Portré készítés

Egy portré akkor szép, ha a modell arca éles, mögötte a háttér viszont elmosott. Ezt egy egyszerű, egykamerás telefonnal szinte lehetetlen megoldani. Ennél a helyzetnél az a lényeg, hogy a telefon el tudja dönteni, a térben mi van elől és mi hátul.

Két kamerával már könnyebb, hisz mi is a két szemünknek köszönhetően látunk térben. Anno az iPhone XS a két kamerájával egyszerre fotózik portré módban, és utólag a két képet elemezve dönti el, hogy mi a háttér a képen, ennek segítségével emeli ki a modellt a háttérből. Tehát a kamera szoftvere segítségével a háttér elmosódásának mértékét utólag, kedvünk szerint beállíthatjuk.

A Galaxy Note+ pedig műr annak idején kapott még egy TOF nevű szenzort is, ami abban segíti a készüléket, hogy jobban érzékelje a teret, tehát biztosabban tudja megkülönböztetni a közelebbi modellt a távolabbi háttértől.

Mégis, melyik telefont vegyem meg?

Sajnos erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Nemrég még azt mondtam volna, hogy iPhone-t, ma viszont az iPhone lemaradni látszik. Persze nem tudjuk, hogy mit hoz a holnap és lehet, hogy egy hét múlva olyan innovációval rukkol elő az Apple, ami megint a legjobbá teszi.

Borzasztó nagy a verseny. A gyártók rájöttek, hogy mivel minden ember fotózni is használja a telefonját, az egyik legfontosabb szempont telefoncserekor, hogy milyen minőségű a kamera. Látszik például, hogy a kínai Huawei nagyon erősen mozdult el a fejlesztésnek ebbe az irányába.

Ha viszont mindenképp válaszolnom kell a kérdésre, én azt tanácsolom, hogy olyan márkát válassz, ami közel áll hozzád. A csúcsmodellek közötti különbséget csak a nagyon vájtszeműek fogják látni.  Szóval, ha szereted a Samsungot, akkor vegyél most is Samsungot. Én szeretem az iPhone-okat és csak azért, mert csak az ötödik a legújabb iPhone modell, biztosan nem választanék más gyártót.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.