A fényképezőgép titkai 1.

«« Sikerút sorozat


A fényképezőgép titkai

1. rész: Helyes expozíció

A tanfolyam a bárki számára megvásárolható A fényképezőgép titkai című dobozos tanfolyam másolata, így tartalmaz olyan részeket is, amelyek neked mint klubtagnak furcsán fognak hangzani, ilyen például a bemutatkozásom 😉

A fényképezőgép titkai

A fényképezőgép titkai című videósorozatban a fotózás alapjait ismerheted meg. Ebben az 1. részben a helyes expozícióval foglalkozunk, azt vizsgáljuk meg,  hogy mitől lesz technikailag jó egy kép. Ez nem azt jelenti, hogy a kép jó, hiszen nem beszélünk most kompozícióról, történetről, vizualitásról, művészetről, csupán arról, hogy mitől lesz a kép a néző számára látható, részletgazdag.

Ahhoz, hogy helyesen exponáljunk megfelelő mennyiségű fényre van szükségünk. Se többre, se kevesebbre. De a külvilág fényei nem állandóak, így a kamera belsejébe jutó fény mennyiségét nekünk kell szabályoznunk. Vagyis ha automata módban használjuk a kameránkat,  akkor nem kell semmit tennünk, csak az exponáló gombot megnyomni.

De miért is használnánk automata módban a kameránkat? Az elkövetkező videókban erre a kérdésre keressük a választ és azokra is, hogy honnan tudjuk, hogy mennyi fényünk van és hogyan tudjuk szabályozni, hogy ebből mennyi érje a filmünket, a szenzorunkat

Alapfogalmakat fogunk tisztázni és megismerkedünk a kameránk alapműködésével, megnézzük és megértjük, hogy hogyan változik a kép, ha a fényképezőgépünkön egyik-másik bigyót eltekerjük.

A tanfolyam leckéin csak sorban, egymás után haladva tudsz végigmenni. Egy következő leckét csak azután tudsz megnyitni, hogy az aktuális leckével végeztél. Természetesen a korábban már elvégzett leckéket szabadon újra tudod nézni.

A fényképezőgépek típusai

«« Sikerút sorozat


A fényképezőgépek típusai

A képalkotás elméletét, vagyis azt, hogy a külvilág képét egy doboz, vagy szoba belső falára vetítsük már az ókori Görögök is ismerték, a reneszánszkor festői pedig aktívan használták, hogy segítségével elemezzék, hogyan lehet síkban, egy rajzon, festményen valósághűen ábrázolni a teret. De hiába ismeri az ember sok ezer éve a képalkotást a látott képet rögzíteni csak a XIX. század közepén tudta, ettől a pillanattól beszélhetünk fotográfiáról.

fényképezőgépek típusai

A tudomány és a technika gyors fejlődésével a fotóeszközök és a képrögzítés minősége is óriási fejlődésen ment át még akkor is, ha az elv ma is pont ugyanaz mint sok ezer évvel ezelőtt. Az első behemót és nehézkes kamerák helyett ma már a zsebünkből előkapva a telefonunkkal fotózunk és a sötétkamrában sem kell órákat a filmünk előhívásával és nagyításával bajlódnunk.

A fényképezőgépeinket sokféleképpen osztályozhatjuk. Technológia szerit (filmes, digitális), felépítés szerint (kompakt, tükrös, tükör nélküli), vagy az érzékelő, film mérete szerint (nagy formátumú, kisfilm, krop). A tanfolyam keretében az előző osztályozások szerint nézzük át, hogy milyen kamerák létezek ma a piacon.

A tanfolyam leckéin csak sorban, egymás után haladva tudsz végigmenni. A következő leckét csak azután tudod megnyitni, hogy az aktuális leckével végeztél. Természetesen a korábban már elvégzett leckéket szabadon meg tudod nyitni.

A fotózás alapjai

A videósorozatban a fotózás alapjait ismerheted meg. Ahhoz, hogy a tanfolyamaimon hatékonyan tudj haladni jó, ha tisztában vagy az alapfogalmakkal, és persze jó érzés lesz, amikor fotósok között nem érzed elveszettnek magad. Ne félj, bármilyen száraznak is tűnik az anyag, röviden, érthetően, szemléletes példák segítségével foglak tanítani. A tanfolyam végére egy rendszerezett tudás áll majd össze a fejedben, ami nagy segítség lesz, hogy „akció” közben ne a beállításokkal babrálj, hanem élvezettel élhesd meg a kreativitásod a fotózásban.

Go to Top