A telefonok gyártói azt szeretik, ha telefon kameráját automata üzemmódban használjuk, ezért érdemes olyan alkalmazást beszereznünk, ami hozzáférést nyújt a kamera paramétereinek beállításaihoz. Az egyik ilyen alkalmazás a Camera+ 2, amely androidos telefonokra, és iPhone-okra is letölthető.

A telefonokat úgy tervezik, hogy mindenki tudja használni, ezért ma már olyanok zsebében is ott egy jóminőségű okos készülék, akik egyébként a technikához antitalentumok. És ez így jól is van.

Emiatt azonban a gyártóknak érdekük, hogy olyan kamera alkalmazásokat építsenek a telefonjaikba, amelyek abszolút automata módban is elfogadható minőségű képeket készítenek. Azt pedig próbálják elkerülni, hogy a hozzá nem értők össze-vissza elállítgassák a kamerákat, majd reklamáljanak, hogy rosszul működik.

Camera+ 2  a külső alkalmazás

Amikor pillanatképet készítek, nekem is elegendő a telefonom gyári kamera alkalmazása, én is azt használom. De abban a pillanatban, amikor kicsit kreatívabb szeretnék lenni, kísérletezni akarok, kézi vezérlésre akarok váltani, ehhez pedig szükségem van egy külső alkalmazásra.

Sok ilyen alkalmazás létezik, én a Camera+ 2 nevűt szoktam a diákjaimnak ajánlani. Az alkalmazás könnyen kezelhető, tud mindent, amire nekünk szükségünk lehet, és ugyan sok eltérés van az iPhone-os és Androidos verzió, sőt a különféle Androidos telefonokon futó verziók között is, az alapok minden verzióban megegyeznek.

Majdnem automata mód

Alapból a Camera+ 2 is automata módban indul. Ilyenkor automatikusan keres egy fókuszpontot, és automatikusan mér fényt.

Ha bárhol rábökünk a képernyőre megjelenik egy kis négyzet a jobb felső sarkában egy sárga plusz jellel. A kamera ide fog fókuszálni, és a fénymérés is ezen a ponton történik. A kép alatt pedig láthatsz egy csúszkát, amit jobbra-balra húzva tudsz kicsit sötétíteni, vagy világosítani a képen.

félautomata mód

Ha a kis sárga plusz jelre böksz, akkor a fókusz- és az expozíció pontok különválnak, és egymástól függetlenül tudod húzgálni őket a képernyőn, így nem gudod oldani, hogy a kamerád máshová fókuszáljon mint amelyik pontban fényt mér.

Manuális beállítások

Ha tényleg manuálisan akarsz mindent beállítani, középen, fönn bökj az AUTO feliratra és itt válaszd a MANUAL lehetőséget! Ekkor lent megjelenik három ikon:

  • Az elsőre bökve a fókuszt tudod kézzel változtatni.
  • A középsővel az expozíciós értékeket, az expozíciós időt és a ez érzékenységet (ISO) tudod beállítani.
  • A harmadikkal pedig a fehéregyensúlyon tudsz állítani.

manuál mód

A telefonok lencserendszere nagyon kicsi, ezért a telefonokon azt nem tudjuk állítani, hogy milyen vastag átmérőn jusson be a fény, vagyis nincs blendeállítási lehetőség.

Ha úgy érzed, hogy kínai volt ez a sok zagyvaság, akkor ajánlom neked
A fotózás alapjai című videósorozatomat,
ahol tisztázzuk a definíciókat, a fotózásban használt alapbeállításokat.