.Blog/Alkalmazások/Telefon

Camera+ 2: Telefon manuális módban

A telefonok gyártói azt szeretik, ha telefon kameráját automata üzemmódban használjuk, ezért érdemes olyan alkalmazást beszereznünk, ami hozzáférést nyújt a kamera paramétereinek beállításaihoz. Az egyik ilyen alkalmazás a Camera+ 2, amely androidos telefonokra, és iPhone-okra is letölthető.

2022. május 12.

A telefonokat úgy tervezik, hogy mindenki tudja használni, ezért ma már olyanok zsebében is ott lapul egy jóminőségű okoskészülék, akik egyébként a technikához antitalentumok. És ez így jól is van.

Emiatt azonban a gyártóknak érdekük, hogy olyan kamera alkalmazásokat építsenek a telefonjaikba, amelyek abszolút automata módban is elfogadható minőségű képeket készítenek. Azt pedig próbálják elkerülni, hogy a hozzá nem értők össze-vissza elállítgassák a kamerákat, majd reklamáljanak, hogy rosszul működik.

Camera+ 2  a külső alkalmazás

Amikor pillanatképet készítek, nekem is elegendő a telefonom gyári kamera alkalmazása, én is azt használom. De abban a pillanatban, amikor kicsit kreatívabb szeretnék lenni, kísérletezni akarok, kézi vezérlésre akarok váltani, nekem is szükségem van egy külső alkalmazásra.

Sok ilyen alkalmazás létezik, én a Camera+ 2 nevűt szoktam ajánlani. Az alkalmazás könnyen kezelhető, tud mindent, amire nekünk szükségünk lehet, és ugyan sok eltérés van az iPhone-os és Androidos verzió, sőt a különféle Androidos telefonokon futó verziók között is, az alapok minden verzióban megegyeznek.

Majdnem automata mód

Alapból a Camera+ 2 is automata módban indul. Ilyenkor automatikusan keres egy fókuszpontot, és automatikusan mér fényt. Tehát megpróbálja úgy beállítani a kamerádat, hogy minél több képrészlet legyen éles a képen, vagy, ha felismeri, hogy pl. ember van a képen, az arcára fókuszál. Ezenkívül a teljes képen mér fényt, és automatikusan ebből számolja ki, hogy milyen milyen expozíciós értékeket állítson be, hogy a képen a lehető legjobb fények jelenjenek meg.

Erről az automata állapotról készítettem a telefonomról a fenti képernyőfotót. A kép alatt láthatsz egy csúszkát (..-1EV..0EV..+1EV..), amit jobbra-balra húzva tudod világosítani, vagy sötétíteni a képet.

Ha bárhol ráböksz a képernyőre, ott megjelenik egy kis négyzet a jobb felső sarkában egy sárga plusz jellel. Ilyenkor Te mondod meg a telefonodnak, hogy hova állítsa az élességet, és ilyenkor a fényt ellentétben az előzőekkel nem a teljes képen, csupán ezen a ponton méri meg. A lenti, bal oldali képen láthatod ezt, amikor kb arra a középső kis virágra állítottam az élességet.

Ha a kis sárga plusz jelre böksz, akkor a fókusz- és az expozíciópontok különválnak, és egymástól függetlenül tudod húzgálni őket a képernyőn, így meg tudod oldani, hogy a kamerád más pontban mérje meg a helyes expozícióhoz szükséges fényeket mint ahová a fókuszt állítod. A jobb oldali képen ezt láthatod. A élesség maradt az előző virágon, a fényt viszont a jobb alsó sarok levelén méri most a telefonom.

Manuális beállítások

Ha tényleg manuálisan akarsz mindent beállítani, fönn középen bökj az AUTO feliratra, ekkor a telefonodnak megfelelő lehetőségek közül tudsz választani, most  válaszd a MANUAL lehetőséget! Ekkor lent, a fényerő szabályozó csúszka helyén három ikon jelenik meg.

Az ikonsor bal oldalán két számot láthatsz. A felső a zársebességeg, alatta pedig a beállított érzékenység látható. A következő három ikon pedig:

  • Az elsővel a fókuszt tudod kézzel változtatni (lent, 1.kép). Ilyenkor nem kell sehová bökdösnöd, egy csúszkán fogod tudni a közelponttól (virág ikon) a végtelenig (hegy ikon) állítani a fókuszt. A kép alsó felében megjelenik egy csúszka, ezt huzigálva tudod az élességet állítani. Én itt a bal alsó sarok virágára próbáltam állítani az élességet.
  • A középsővel az expozíciós értékeket, az expozíciós időt és a ez érzékenységet (ISO) tudod beállítani (2. kép). A kép alsó felében most két értéknek megfelelően két csúszka fog megjelenni. Én most nagyon kiégettem a virágokat, a záridőt 1/90 másodpercre, az érzékenységet ISO 100-ra állítottam.
  • A harmadikkal pedig a fehéregyensúlyon tudsz állítani (3. kép). Gyertyafényre állítottam, emiatt változott kékre a kép színe.

A telefonok lencserendszere nagyon kicsi, ezért a telefonokon azt nem tudjuk állítani, hogy milyen széles átmérőn jusson be a fény, vagyis nincs blendeállítási lehetőség.

Ha úgy érzed, hogy kínai volt ez a sok zagyvaság, akkor ajánlom neked
A fotózás alapjai című videósorozatomat,
ahol tisztázzuk a definíciókat, a fotózásban használt alapbeállításokat.

Többkamerás telefon

Az ikonsor végén pedig egy számot láthatsz. Ez az automata módban is megjelenik és azt jelenti, hogy telefon melyik kamerájával fotózol. Olyan ez mint amikjor a fényképezőgépünkön objektívet cserélünk.

Az én telefonom három 12 megapixeles kamerája, ahogy azt a fenti képen láthatod egy 13, egy 26 és egy 77mm-es fókusztávolságú objektívnek felel meg.  Ha ezek között váltogatsz, a nagyítás mértéke fog változni, olyan ez, mintha egy háromállású zoom objektíved lenne. Sokszor el szoktam mondani, hogy telefonnal csak ezeket a fix nagyítási értékeket használd, tehát azt, amit a kamera alaphelyzetben tud. Ezek optikai nagyítások, amelyek jóminőségű képet eredményeznek.

Ezen kívül ne nagyíts bele a képbe az ujjad húzgálásával a képernyőn, mert az nem igazi nagyítás, csupán a kép egy kicsi részét szoftveresen felnagyítja a kamera, így a kép sokkal rosszabb minőségű lesz, egy idő után elkezd üvegesedni.

Mivel a kameráink nagyfelbontású képet készítenek, jobban jársz, ha utólag vágod ki a jóminőségű képből azt a kis részletet, amit le kartál fotózni.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.