Ha követsz már egy ideje, akkor tudod, hogy vesszőparipám az állvány. Folyton azon tipródok, hogy használj állványt, használj állványt. De milyen is a jó állvány?

Azt gondolom, hogy az életképeken, riportfotókon kívül szinte minden esetben jó, ha állványra rakod a kamerádat. Persze macerás a használata, cipelni kell, de azok a témák, amelyekkel amúgy is elszöszögsz, meg fogják hálálni.

A fenti fotó a Feröer szigeteken készült Babeszről, aki láthatóan boldog, hogy a fotós hátizsákja mellé egy sok kilós állványt is cipelhet.

Mikor használunk állványt?

Egyrészt amikor kevés a fényünk és nem szeretnénk, hogy bemozduljon, életlen legyen a képünk, de nem használhatunk vakut. Például a csillagos égboltot, autók lámpája húzta fénycsíkot szeretnél fotózni, vagy egy családi eseményt egy sötét szobában.

De nem kell, hogy sötét legyen, napsütésben is lehet olyan téma, amikor hosszú záridőre van szükséged. Például amikor úgy szeretnél egy vízesést lencsevégre kapni, hogy a víz megfagyjon a levegőben.

flat lay werk

Másrészt akkor érdemes állványra tenni a gépünket, amikor sok időbe telik elkapni a pillanatot.

Elfárad a kezünk, ha órákig várjuk az ablakban, hogy a madáretetőre szép, kitárt szárnyakkal érkezzen egy madár, vagy egy virágot fotózunk, és arra várunk, hogy a szél ne fújja ki az élesség pontból a növényt.

De akkor is jól jön az állvány, amikor egy flatlay képet készítesz az Instagramra, és nem vagy olyan profi dizájner, hogy elsőre minden apróság a helyére kerüljön. Szóval, amikor berendezed a fotódat.

A telefonhoz is kell az állvány?

Óriási ötlet volt sok éve a telefonokba kamerát szerelni. Így kaptunk egy olyan fényképezőgépet, videókamerát, ami mindig nálunk van, kicsi, könnyű, egyszerű használni, pillanatok alatt előkapod.

Telefon állvány

Pont ezt a könnyű használatot tesszük tönkre amikor a telefonhoz is állványt használunk, ám sok esetben mégis megéri cipelni, bajlódni vele.

Amikor családi fotókat készítesz, Te is szeretnél a képeken lenni. Ekkor a legegyszerűbb, ha állványra teszed a telefonodat és úgy készíted el a képet. De ha mondjuk ötvös vagy és az ékszereidről készítesz fotókat, akkor is jól jön egy állvány, amikor az asztalodon berendezett stúdiódban fényképezel.

Én a videóimat telefonnal készítem, itt alap, hogy használok állványt.

Egylábú állvány

monopodAz egylábúállvány félmegoldás, hiszen nem stabil, viszont sok esetben nincs annyi helyed, hogy kinyiss egy nagy állványt.Sportközvetítéseken láthatod, ahogy a sportfotósok a focikapu mögött ilyen állványt használnak.

Képzeld el, hogy nélküle milyen kigyúrt srácoknak kellene lenniük a sportfotósoknak, hogy 45 percen keresztül egy 2-3 kg-os teleobjektívet tartsanak a szemük elé.

De akkor is jól jön egy ilyen állvány, amikor a csemetéd színielőadását fotózod, és a teremben kevés a fény, de a széksorok között nincs helyed, hogy kinyiss egy nagy állványt.

Azt azonban vedd figyelembe, hogy azért ez nem egy túl stabil állvány. Túl hosszú záridővel nem fogsz tudni fotózni, de egy-két fényértéket nyerhetsz azért vele.

Az állvány részei

Egy állvány négy részből áll.

  • A kihúzható, és akár vízszintesig kinyitható lábakból.
  • A kihúzható középoszlopból, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén tovább tudd növelni az állvány magasságát.
  • A fejből, ami lehetővé teszi, hogy a megfelelő pozícióba tudd állítani a gépedet.
  • A cseretalpból, amely egy lemez, amit a gépünkbe tudunk csavarozni, és ez pattan be a fejbe. Ezt egyetlen mozdulattal tudjuk oldani, így a gépet az állványról csavarozás nélkül gyorsan le, illetve fel tudjuk tenni az állványra.
  • +1 rész: Mivel a telefonokon nincs menet, amibe a talpat rögzíthetnénk, ezért itt egy plusz alkatrészt, egy telefontartót kell használnunk.

állvány részei

A cikkben megosztott állványfotókat a manfrotto.com oldalról másoltam ide.

A következő részben arról lesz szó, hogy mire figyelj amikor állványt vásárolsz.