A Nikon a MILC gépeihez firmware frissítést jelentett be, aminek azok örülhetnek igazán, akik állatokat fényképeznek, ugyanis ezentúl a Z7, Z6 gépek felismerik kedvenceink szemét, a követő autófókusz, pedig mozgás közben is élesen tartja a szemeket.

Egy jópofa videó az állat szemét követő autófókuszról

Mivel én Nikon rendszert használok, ezért mindig izgalommal tölt el, ha valami újdonságról olvasok. Ugyan nem tudom, hogy valaha is használnám-e az állatok  szemét felismerő és ráfókuszáló automatikát, mindenesetre a Nikon promó videói elég meggyőzőek.

Sok éve a Feröer szigeteken volt szerencsém össze-vissza röpködő cséreket fotózni, és emlékszem akkor nagyon élveztem, hogy a követő fókusz és egy Sigma 50-500-as objektív milyen szépen a kicsi és gyorsan, sokszor egymást kitakaró madarakon tartotta a fókuszt. Hasonló élvezet lehet, ahogy egy szaladgáló kutya szeme minden képkockán tűéles.

Szemfelismerés és még egy-két apróság

 • A ProGrade és a (B típusú) Lexar CFexpress memóriakártyák támogatottá váltak
 • Az a4 menühelyen (Auto-area AF face/eye detection) találjuk az Állatfelismerő opciót, amely támogatja az “arc-” és szemfelismerő autófókusz lehetőséget. Az “arcfelismerés” videó módban is működik.
 • Javult a témakövető AF funkcionalitása (ez a funkció akkor használható, amikor az AF mező mód beállítása Automatikus AF mező):
  • A témakövető AF mostantól elindítható a fényképezőgép Fn1 vagy Fn2 gombjával, illetve az objektív Fn1 vagy Fn2 gombjával. A témakövető AF funkciót először hozzá kell rendelni a kívánt vezérlőgombhoz a menü f (Controls) csoportjának f2 (Custom control assignment) helyén, vagy a g2 (Custom control assignment) menühelyen
  • A fényképezőgép a digitális SLR fényképezőgépek 3D követés funkciójához hasonlóan reagál arra, amikor a felhasználó fénykép módban, a témakövető AF bekapcsolt állapotában az AF-ON gomb megnyomásával, illetve AF-C (folyamatos motoros automatikus élességállítás) módban a kioldógomb félig történő lenyomásával leállítja a témakövetést. Tehát a hozzárendelés után a funkció gomb megnyomása megjeleníti a tárgy követését. Innentől mindössze annyit kell tennünk, hogy beállítjuk a tárgyra, majd megnyomjuk az AF-ON gombot a téma követésének megkezdéséhez.
 • A menü f csoportjának f2 menühelye kibővült az Objektív Fn2 gombja menüponttal, amelyben kiválasztható az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő Fn2 gomb funkciója (Ez jelenleg kizárólag a NIKKOR Z 70–200mm f/2.8 VR S objektívek esetében használható).
 • Támogatottá vált az egyes Z-bajonettes objektíveken lévő élességállítási határérték-kapcsoló használata.
 • A fényképezőgép abban az esetben gyorsabban reagál a kézi élességállításra, amikor a felhasználó automatikus élességállítás során elforgatja a Z-bajonettes objektív élességállító, vagy vezérlőgyűrűjét. A vezérlőgyűrű azonban csak akkor tölti be ezt a szerepet, ha előzőleg hozzárendelték az FOCUSs(M/A) funkciót.

A firmware a követező hibákat is javítja

 • Ha a kereső fényerejét kézzel állítottuk be, a fényerő néha megváltozott, amikor a készenléti időzítőt újraindítottuk.
 • Az iOS 13-at futtató iOS eszközökön néha megjelent egy Bluetooth-párosítási kérés, miután a párosítás már befejeződött.
 • Eddig előfordulhatott, hogy vízszintes vonalak jelentek meg a fényképeken.

Hogyan is lehet beállítani az autófókuszt

A firmware telepítése

Az alábbi linkről töltsd le a Z 3.00 firmware-t:

Ezután olvasd el a részletes útmutatót a A fényképezőgépen futó firmware frissítése című részben. A frissítési folyamat néhány percet vesz igénybe, ha kész, kapcsold ki, majd be a fényképezőgépedet.