.Blog/Hírek

A világ legdrágább fényképezőgépe

Te mennyiért vásároltad a fényképezőgépedet? Vagy van olyan kamera, objektív, amit szeretnél, de az ára miatt úgy érzed, hogy sosem lesz a tiéd? Közben meg van, aki 5,76 milliárd forintért veszi meg a világ legdrágább fényképezőgépét, ami igazából egy használhatatlan vasdarab

2022. június 30.

Miért vesz valaki egy olyan kamerát, amivel nem fog tudni fényképet készíteni? Te is gyűjtöttél szalvétát gyűjt, lepkét, söralátétet, hát van, aki műtárgyat gyűjt.

A Leitz Photographica Auction aukciósház a németországi Wetzlar városában, a nemzetközi Leica központban található. Június 11-én 40. alkalommal tartották itt meg a világ legfontosabb történeti fényképezőgépeinek aukcióját.

Ezen az árverésen került kalapács alá egy 1923-ban készült Leica, amely a 0 sorozat No. 105 darabja. Ebből a 0-ás sorozatból összesen 20 darab készült.

A Leica elődjét az E. Leitz Optische Werke céget Ernst Leitz alapította meg 1907-ben. A gyárban az első években távcsöveket gyártottak, de már 1913-ban megjelenik kínálatukban az első  fényképezőgépei is. Az addig használt rollfilmes fényképezőgépek helyett szerettek volna egy kisebb méretű kamerát, ezen dolgozott a cég egyik mérnöke Oskar Barnack, aki a későbbi Lelica prototípusát 1914-ben alkotta meg.

leica 105

A kamera az 1925-ben bevezetett kisfilmes formátummal együtt óriási siker lett. A sorozatgyártás megindulása előtt azonban nevet kellett adni a fényképezőgépnek, így lett a Leitz Camerából képzett LEItz CAmera = LEICA. A 105-ös gyári számot viselő vázon még az „Ernst Leitz” felirat olvasható Leica helyett

Az aukcióra kerülő fényképezőgép nem csak ennek a nullszériának az egyik darabja, hanem Oskar Barnack, a 35 mm-es fényképezés feltalálójának egyik saját tulajdonú fényképezőgépe is volt. Barnack neve a 105-ös számú gép keresőjének tetejére is rá van gravírozva.

Barnack ezzel a 105-ös sorszámú kamerával sok-sok családi képet készített, az eközben szerzett tapasztalatait használta fel a fényképezőgép és az azt követő modellek továbbfejlesztésében.

Barnack gépe 1960-ig a család tulajdonában volt, majd egy műgyűjtő vette meg. A fényképezőgépre egy 50 milliméteres, F3.5-ről induló optika van felszerelve.. A készülék mellé járt az eredeti, bőrből készített lencsevédő kupak, és egy gravírozott kupak.

Az induló licit 1 millió euró volt, és úgy saccolták, hogy akár 2-3 millióért is elkelhet, végül 14,4 millió eurót, azaz 5,76 milliárd forintot fizetett érte új tulajdonosa.

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.