Hónapokig tervezed a töklámpásodat, azt akarod, hogy a falu elismert tökfaragója legyél. Azonban a Halloween lámpásodat az idő elrohasztja. Használd ezt az 5 tippet, hogy remekműved mégis fennmaradjon az utókornak.

Gyermekkoromban a tököt nem szerettem. A tök és a főzelék egyet jelentett. Ma viszont én is izgatottan vásároltam tököket a zöldségesnél, hogy lámpást készítsek.

1. Jaj, már megint az állvány

Igen. Ahogy a nóta is mondja: aki fotós akar lenni, pokolra kell annak menni 🙂 A lényeg, egy fotósnak állványra mindenképp szüksége van.

A faragott, belülről megvilágított sütőtökök akkor fognak látszani, ha sötétben fotózunk. Ilyenkor pedig a helyes expozícióhoz a kameránk hosszú ideig fog exponálni. Kézből ennyi időt nem tudunk úgy megtartani, hogy ne mozduljon be a kép.

Ha nincs állványod, tedd a telefonodat egy asztalra, tegyél mögé könyveket, hogy fixen álljon.

Sötétben a telefonod azonnal vakuzni szeretne, hogy elkerülje a bemozdulást, de eszedbe se jusson. Agyonvernéd a hangulatot. Kapcsold ki a vakut!

2. Halloween fények

Tegyél annyi mécset a tökök belsejébe, amennyit csak tudsz. A lényeg, hogy odabent jó világos legyen.

De ne feledd el, hogy kívül is legyen világítás, máskülönben csak sziluettszerű pofákat fogsz látni. Persze, ha ezt szeretnéd fotózni, akkor pont jó így.

Halloween sziluett

Mivel a lámpásokban gyertya (mécses) világít, ezért szeretjük ezeken a fotókon a sárgás fényt. A tökökön kívül is gyertyafény világítson, hogy mindenhol sárgás fények legyenek. A lámpák, zseblámpák fénye sokkal hidegebb, fehérebb, ezért rossz érzésünk lesz, ha ilyen fénnyel világítod meg a beállításodat.

Az automatika jó magasra fogja állítani az érzékenységet, így nagyon zajos lesz a kép. Ez nem baj, szerintem jót tesz az esti fotóknak, ha szemcsések. Az viszont nem lesz jó, ha a magas érzékenység miatt  a kép kivilágosodik, és olyan lesz, mintha nappali fényben készült volna.

Én esti fotóknál is alacsony iso értéket állítok és majd a záridővel játszom.

3. Képkivágás

A fotó főhőse a tök. Hát töltse is ki a képet.

Ha jó sok hely van a képen a tökön kívül és nincs teljes sötétség, a háttér el fogja vonni a néző figyelmét. Meg egyébként is, idétlenül néz ki a nagy sötétségben, pár apró izé.

Menj közel, vágj nyugodtan bele a tökbe. Biztos, hogy sokkal jobb kép lesz, ha a tök széle hiányzik, mintha látszana a családi Halloween party csipszes zacskója, meg a kávés bögrék, sörös dobozok.

4. Honnan fotózd?

A tök nem fut el, nem fog nyávogni, ha sokáig fotózod. De pózolni sem fog. Legyél türelmes, járd körbe a témát! Fotózd meg kicsit lentebbről, fentebbről., jobbról, balról. Alulról fotózva nagy, fenyegető tökök jelennek meg a képen 🙂

Figyelj az árnyékokra! Bizonyos nézőpontokból nagyon nagy árnyékok is lehetnek a tökökön. Ilyenkor pakold át a kinti mécseseidet.

Fontos, hogy kipróbálj több nézőpontot, kísérletezz. Ez még akkor is igaz, ha már profi fotós vagy, de addig különösen, ameddig tanulsz és nem látod automatikusan, hogy mi lesz a képen.

5. Külső fények

Igazából szürkületkor jó fotózni. Mivel a tök ki van világítva, a háttér sötét lesz. Persze, ha vannak fénylő vackok, akkor arra figyelj, mert egy pad lába, vagy egy világos falú, belógó fészer elrontja a képet. Teríts rá valami sötétet. Egy pulóvert, egy takarót.

Halloween hiba

Szürkületkor a képbe belekomponálhatod a naplementét, vagy csak egyszerűen az őszi szürke, felhős eget. Naplemente után egy ideig még világos van. A halványuló fényben a tökök külső mintázata szépen ki fog rajzolódni.

De ha már teljes a sötétség, akkor is próbálkozhatsz egy gyenge tornác fénnyel. Vigyázz arra, hogy ne közvetlenül a fény alá tedd a tököket, inkább oldalról érje a fény. Így sokkal hátborzongatóbb lesz. A tornác fényét egyegy fehér papírlappal vissza is tükrözheted a tökökre.

Ha nem unod még a tököket olvasd el a Tök jó flat lay fotó telefonnal című írásomat is.