.Blog/Tippek

5 tipp Halloween tök fotózáshoz

Hónapokig tervezed a töklámpásodat, azt akarod, hogy a falu elismert tökfaragója legyél, aztán a Halloween lámpásodat az idő elrohasztja. Használd ezt az 5 tippet, hogy remekműved mégis fennmaradjon az utókornak 😉

2022. november 03.

Gyermekkoromban nem szerettem a tököt. A tök és a főzelék egyet jelentett. Ma viszont én is izgatottan vásároltam tököket a zöldségesnél, hogy így október végén lámpást farigcsáljak.

Mivel a tökünk este mutat jól, amikor minden sötét, a belsejében viszont mécses világít, nem is olyan egyszerű megfotózni. A cikkeben a saját képeimen kívül néhány klubtag jól sikerült Halloween fotóját is megmutatom.

fotó: Koblencz Edit

1. tipp: Jaj, már megint az állvány

A faragott, belülről megvilágított sütőtökök akkor fognak látszani, ha sötétben fotózzuk őket. Ilyenkor pedig a helyes expozícióhoz a kameránk hosszú ideig fog exponálni. Kézből ennyi időt nem tudunk úgy megtartani, hogy ne mozduljon be a kép. Egy szó mint száz, egy fotósnak állványra mindenképp szüksége van.

Fotó: Demeczky Ágnes

Ha nincs állványod, tedd a telefonodat egy asztalra, tegyél mögé könyveket, hogy fixen álljon.

Sötétben a telefonod azonnal vakuzni szeretne, hogy elkerülje a bemozdulást, de eszedbe se jusson. Agyonvernéd a hangulatot. Kapcsold ki a vakut!

2. tipp: Halloween fények

Tegyél annyi mécset a tökök belsejébe, amennyit csak tudsz. A lényeg, hogy odabent jó világos legyen. De ne feledd el, hogy kívül is legyen világítás, máskülönben csak sziluettszerű pofákat fogsz látni. Persze, ha ezt szeretnéd fotózni, akkor pont jó így.

fotó: Nagy Regina

Mivel a lámpásokban gyertya (mécses) világít, ezért szeretjük ezeken a fotókon a sárgás, meleg fényeket. A lámpák, zseblámpák fénye sokkal hidegebb, fehérebb, ezért rossz érzésünk lesz, ha ilyen fénnyel világítod meg a beállításodat. Magyarul a tökökön kívül is gyertyafény világítson, hogy mindenhol ezek a sárgás fények legyenek.

fotó: Heidrich Gabriella

Az automatika jó magasra fogja állítani az érzékenységet, így nagyon zajos lesz a kép. Ez nem baj, szerintem jót tesz az esti fotóknak, ha szemcsések. Az viszont nem lesz jó, ha a magas érzékenység miatt  a kép kivilágosodik, és olyan lesz, mintha nappali fényben készült volna. Ezért a fényképezőgépeden használd az expozíció korrekció gombot, alaposan minuszold a képet, ha telefont használsz, bökj a kijelzőjére és mozgasd az ujjad lefele, hogy sötétedjen a kép.

Én esti fotóknál is alacsony iso értéket állítok, ott az állvány, majd a záridővel játszom.

3. tipp: képkivágás

A fotó főhőse a tök. Hát töltse is ki a képet. Ha jó sok hely van a képen a tökön kívül és nincs teljes sötétség, a háttér el fogja vonni a néző figyelmét. Meg egyébként is, idétlenül néz ki a nagy sötétségben, pár apró izé.

fotó: Horváth Bernadett

Menj közel, vágj nyugodtan bele a tökbe. Biztos, hogy sokkal jobb kép lesz, ha a tök széle hiányzik, mintha látszana a családi Halloween party csipszes zacskója, meg a kávés bögrék, sörös dobozok.

4. tipp: honnan fotózd?

A tök nem fut el, nem fog nyávogni, ha sokáig fotózod. De pózolni sem fog. Legyél türelmes, járd körbe a témát! Fotózd meg kicsit lentebbről, fentebbről., jobbról, balról. Alulról fotózva nagy, fenyegető tökök jelennek meg a képen 🙂

Figyelj az árnyékokra! Bizonyos nézőpontokból nagyon nagy árnyékok is lehetnek a tökökön. Ilyenkor pakold át a kinti mécseseidet.

fotó: Bibok József

Fontos, hogy kipróbálj több nézőpontot, kísérletezz. Ez még akkor is igaz, ha már profi fotós vagy, de addig különösen, ameddig tanulsz és nem látod automatikusan, hogy mi lesz a képen. A végén pedig kiderülhet, hogy egy árnyékból is lehet fotó 😉

5. tipp: külső fények

Igazából szürkületkor jó fotózni. Mivel a tök ki van világítva, a háttér sötét lesz. Persze, ha vannak fénylő vackok, akkor arra figyelj, mert egy pad lába, vagy egy világos falú, belógó fészer elrontja a képet. Teríts rá valami sötétet. Egy pulóvert, egy takarót.

Halloween hiba

Szürkületkor a képbe belekomponálhatod a naplementét, vagy csak egyszerűen az őszi szürke, felhős eget. Naplemente után egy ideig még világos van. A halványuló fényben a tökök külső mintázata szépen ki fog rajzolódni.

De ha már teljes a sötétség, akkor is próbálkozhatsz egy gyenge tornác fénnyel. Vigyázz arra, hogy ne közvetlenül a fény alá tedd a tököket, inkább oldalról érje a fény. Így sokkal hátborzongatóbb lesz. A tornác fényét egy fehér papírlappal vissza is tükrözheted a tökökre.

fotó: Kerényi Zsófi

Szerző

Lipcsei Lajos

A Te is lehetsz fotós! Online Fotós Közösség és Klub vezetője vagyok.

Hiszek abban, hogy tanulni jó, és hiszek abban, hogy a magolás helyett vannak sokkal célravezetőbb módszerek. Küldetésemnek tekintem, hogy azt a felbecsülhetetlen értékű tudást, amit a mestereimtől kaptam úgy adjam át, hogy ne csak a fotózás, a tanulás is élmény legyen.